Facilitate nouă pentru exportul cerealelor din Ucraina 

Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați, în parteneriat cu Zona Liberă Galați și Port Bazinul Nou, a inițiat un proiect de extindere a liniilor cu ecartament larg din Dana 47 până în Dana 53. Proiectul, cu o valoare de aproximativ 9,15 milioane de lei, beneficiază de finanțare europeană și are scopul de a consolida „coridoarele solidarității” pentru facilitarea exporturilor de mărfuri, în special cereale, din Ucraina, termenul de finalizare a lucrărilor fiind sfârșitul acestui an. 

Această inițiativă vine ca o completare a investițiilor realizate în anul 2022 pentru modernizarea liniei cu ecartament larg de la Giurgiulești până în Portul Docuri. 

Noua linie de cale ferată cu ecartament larg, de tip industrial, care se va întinde de la Dana 47 până în Dana 53, va avea o lungime totală de aproximativ 641 de metri, 346 de metri de cale ferată se vor afla în zona administrată de APDM Galați și 295 de metri, vor aparține Zonei Libere Galați. Această linie ferată va fi destinată încărcării și descărcării unei game variate de produse, printre care se numără produse siderurgice, îngrășăminte, cereale, fier vechi și containere, care vor fi transportate din sau către Moldova și Ucraina. 

La semnarea contractului de lucrări au participat Marcela Daniela Costea, directorul general al APDM Galați, Cătălin Cojocaru, directorul Zonei Libere Galați precum și reprezentanți ai administrației publice locale, Doina Cucu, vicepreședinte al CJ Galați și viceprimarul municipiului Galați, Lucian Valeriu Andrei. 

Marcela Daniela Costea, directorul general al APDM Galați, a subliniat importanța extinderii liniilor de cale ferată, menționând că acest proiect va duce la economii semnificative de timp în transportul de mărfuri și la creșterea eficienței operărilor feroviare. De asemenea, a subliniat că porturile din România, aflate la Dunăre, pot juca un rol esențial în gestionarea fluxurilor suplimentare de mărfuri din zona de conflict din Ucraina, datorită extinderii constante a rețelei feroviare și a facilității de transbordare. 

Cătălin Cojocaru, directorul Zonei Libere Galați, a evidențiat caracterul inovator al acestui proiect finanțat din fonduri europene, subliniind că această infrastructură portuară reprezintă un avantaj competitiv important pentru clienții și partenerii din Zona Liberă, făcând din Galați singurul oraș din țară care dispune de o astfel de facilitate de transport feroviar cu ecartament larg. El a exprimat speranța că această investiție va contribui la dezvoltarea pe termen lung a afacerilor din Zona Liberă și la consolidarea rolului său ca legătură între Uniunea Europeană și spațiul ex-sovietic. 

Licitația pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de firma de construcții Tancrad SA Galați, supervisor este firma Stereogis Proiect SRL, contractul fiind semnat pe data de 1 septembrie. 

Andreea – Emmylia Răzmeriță & Dragoș Păun 

Foto:
Monitorul de Brăila