
Lucrările la linia de tramvai Brăila–Lacu Sărat, disputate de două companii de proiectare
Clubferoviar.ro a anunțat că două companii de proiectare își doresc un contract cu Primăria Brăila pentru linia de tramvai Brăila–Lacu Sărat, în condițiile în care contractul anterior, semnat acum mai bine de doi ani, a fost reziliat. În luna decembrie, Primăria Municipiului Brăila a lansat procedura de achiziție, iar în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a fost postat anunțul de licitație, în procedură simplificată, cu titlul „Servicii de proiectare (DTAC, DTOE + PT) pentru obiectivul de investiții Modernizarea conexiunii tramvai Brăila–Lacu Sărat”. Valoarea totală estimată a contractului este de 480.000 de lei, echivalentul a puțin peste 96.000 de euro. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost 22 ianuarie 2025, ora 15:00.
Anunțul din SEAP menționează că au fost depuse următoarele oferte:
- Ofertant unic: Pod-Proiect, cu subcontractanți: Bridge Proiect SRL și Ceproinov Proiect SRL.
- Ofertant unic: Add Global Design SRL, cu subcontractanți: Global Struct Design SRL și Nasi SRL.
Scurt istoric al tramvaiului la Brăila
Prima ofertă pentru construirea a două linii de tramvai la Brăila a fost făcută de o companie belgiană, în anul 1886, însă aceasta a fost refuzată de municipalitate. Zece ani mai târziu, municipalitatea a atribuit companiei germane „Helios” contractul pentru construirea și operarea, timp de 35 de ani, a unei rețele de șase linii de tramvai, cu o lungime totală de 21 de kilometri.
Primul tramvai a circulat în Brăila la data de 19 iunie 1900, pe ruta Piața Sfinții Arhangheli – Bariera Călărașilor – Lacu Sărat. Până în anul 1904, rețeaua de tramvai a orașului fusese, în mare parte, finalizată, având șapte linii care plecau din Piața Sfinții Arhangheli. Împreună cu liniile către Lacu Sărat și Abator (aflat, la acea vreme, în afara orașului), lungimea totală a liniilor era de 18 km.
Compania „Helios” a vândut rețeaua, în anul 1911, unei companii belgiene care a obținut, în 1929, o concesiune valabilă până în anul 1957. În 1942, concesiunea a fost răscumpărată, iar Societatea de Tramvaie și Uzina Electrică au fost trecute în proprietatea orașului și în administrarea ICB (Întreprinderea Comunală Brăila).
În 1957, rutele de tramvai care treceau prin centrul orașului (Piața Traian) au fost suspendate simultan cu punerea în funcțiune a traseului de pe B-dul Karl Marx (Independenței). În 1966, linia de tramvai a fost prelungită cu 3,3 kilometri, de la Lacu Sărat până la Chiscani, urmată, în anii 1980, de inelul exterior și extensiile din cartierele Vidin și Nedelcu P. Chercea.
În 1991, compania de transport public a fost redenumită „Braicar”, fiind ulterior inclusă în RATCGL, alături de serviciile de salubritate și administrare a domeniului public (1995), și separată din nou, în 1998. La doi ani după Revoluție, parcul rulant cuprindea 53 de tramvaie Timiș 2, zece T4R și zece V3A. În aceeași perioadă, au fost achiziționate sau primite mai multe tramvaie KT4D din Nürnberg și Berlin, Germania.