
Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită la Palatul Cercului Militar Național
În data de 21 ianuarie 2025, în contextul celebrării a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Sala de Spectacole „Eusebiu Ștefănescu” a Cercului Militar Național, a avut loc „Idealul Unirii la Români”, un eveniment dedicat apropiatei aniversări a Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 1859. Organizat de Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, evenimentul a marcat, totodată, și 100 de ani de la înființarea acestei prestigioase asociații, un simbol al păstrării valorilor și tradițiilor militare românești.
În deschiderea activității, dl. general-maior Valentin Brînzei a transmis mesajul Șefului Statului Major al Apărării din cadrul MApN, dl. general Gheorghiță Vlad, subliniind importanța zilei de 24 ianuarie 1859 în istoria României și contribuția Armatei Române la păstrarea unității naționale.
Prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, gl.mr. (rtr) dr. Marian Buciuman, cel care a și organizat evenimentul, a evidențiat în discursul său, importanța Unirii Principatelor și a marcării celor 100 de ani de existență a asociației, subliniind angajamentul constant al acesteia față de sprijinirea rezerviștilor și păstrarea tradițiilor militare.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai celorlalte structuri asociative de rezerviști din cadrul apărării, ordinii publice și securității naționale. Totodată, au fost prezenți numeroși rezerviști din cadrul MApN, care au dorit să participe la acest moment de omagiu și celebrare a unității naționale.
Un program cultural-artistic de excepție
După o serie de alocuțiuni din partea personalităților prezente, publicul a avut ocazia să urmărească o proiecție de film cu tematică cultural – istorică, realizată de Studioul Cinematografic al Armatei, a evidențiat momentele esențiale ce au condus la Unirea Principatelor Române, care l-au elogiat pe poetul național Mihai Eminescu, sau pe Vasile Alecsandri, autorul poemului Hora Unirii.
Ulterior, atmosfera festivă a fost întregită de un spectacol artistic oferit de Ansamblul Artistic „Doina” al Armatei, care a captivat audiența printr-un program festiv specific dedicat tradițiilor și valorilor naționale.
Evenimente precum cel organizat la Sala de Spectacole „Eusebiu Ștefănescu” demonstrează că idealul unirii rămâne viu în conștiința poporului român.
Astăzi, 24 ianuarie 2025, adresăm și noi un La mulți ani Unirii Principatelor și felicitări pentru un secol de activitate fructuoasă a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”!