Național

Măsuri de protejare a animalelor pe perioadele caniculare

Căldura își face de cap, iar crescătorii de animale sunt atenționați de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) că au obligația de a respecta anumite măsuri specifice în perioadele caniculare, care să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic.

Mai exact, fermierii și ceilalți proprietari de animale trebuie să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să ofere protecție față de acțiunea directă a razelor solare, și să furnizeze cantități suficiente de apă și furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ și calitativ). Aceștia trebuie să verifice buna funcționare a echipamentelor de adăpare, de furajare și a sistemelor de ventilație, precum și disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică.

În caz de caniculă, specialiștii din cadrul ANSVSA le reamintesc că animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în intervalul orar 12:00 – 18:00, dacă temperatura la umbră depășește 25 de grade. De asemenea, în caz de orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor sau la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația de a anunța urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea stării de sănătate a animalelor din localitatea respectivă, pe lângă aplicarea măsurilor enumerate anterior.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în cazul în care animalele sunt ținute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare și de jgheaburi cu apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare, extrem de ridicat în această perioadă.

ANSVSA nu se limitează doar la mesaje transmise către fermieri, ci și către administrațiile locale pe teritoriul cărora există animale în transhumanță, că trebuie să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele prognozate. De asemenea, consiliile locale și fermierii trebuie să se asigure că există posibilități de colectare și neutralizare a deșeurilor animaliere și să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepționale.

În ceea ce privește animalele de companie, cum ar fi câinii, pisicile și iepurii, în cazul în care acestea sunt ținute afară, proprietarii trebuie să le asigure o sursă de apă potabilă și un adăpost corespunzător împotriva razelor solare. O atenție deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiații ultraviolete și la temperaturi ridicate.

De asemenea, caii și poneii ținuți afară în timpul zilei trebuie să aibă acces la adăpost umbrit și la surse de apă și hrană.

Transportatorii de animale sunt obligați prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile, iar transporturile trebuie realizate pe timpul nopții sau în primele ore ale dimineții, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei.

Articole similare

Back to top button