Nicolae Grigorescu a fost cel mai bine vândut artist la licitațiile de artă din România în 2023, așa cum arată topul realizat de site-ul http://www.tudor-art.com , index independent al pieței de artă din România. Anul trecut au fost scoase la licitație și adjudecate la noi în țară 14 lucrări ale artistului, pentru suma totală de 478.781 de euro.
Nicolae Grigorescu (1838-1907) este considerat fondatorul picturii române moderne. Pictor de biserici în tinerețe, acesta a fost remarcat de politicianul Mihail Kogălniceanu, care i-a facilitat o bursă de studiu la Paris. Artistul s-a alăturat pictorilor de la Barbizon, urmând calea realismului, apoi a impresionismului. În timpul Războiului de Independență, a însoţit armata română în calitate de „pictor de front”. Din anul 1890, s-a stabilit la Câmpina, dedicându-se tematicii rustice. În 1899 a devenit membru de onoare al Academiei Române. Brăilenii iubitori de artă pot admira câteva lucrări ale maestrului în expoziția permanentă a Secției de Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”.
Grigorescu a fost urmat în topul vânzărilor de Nicolae Tonitza, cu 16 lucrări vândute pentru suma totală de 406.800 de euro și de Sabin Bălașa, cu 18 lucrări adjudecate pentru suma de 206.607 euro.
Cele mai multe lucrări vândute, 85, îi aparțin însă pictorului mai puțin celebru Constantin Piliuță (n. 4 februarie 1929, Botoșani – d. 3 mai 2003, București), care ocupă locul al patrulea în clasament. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, unde l-a avut ca mentor pe Alexandru Ciucurencu, Piliuță s-a remarcat prin peisajele sale lirice, inspirate mai ales din ținuturile dobrogene.
Pictori brăileni în topul vânzărilor, la licitațiile de artă de anul trecut
În top sunt prezenți și artiștii plastici brăileni Ion Theodorescu-Sion și Max Herman Maxy. Teodorescu Sion ocupă locul 63 în topul vânzărilor, cu trei lucrări adjudecate, în valoare de 20.500 de euro. Herman Maxy se situează pe locul 66, tot cu trei lucrări adjudecate pentru suma totală de 19.304 euro.
Ion Theodorescu-Sion s-a născut în anul 1882 la Ianca, în județul Brăila. A urmat cursurile Școlii de Belle Arte din București, dar a studiat și la Academia de Arte Frumoase din Paris, unde a ajuns cu o bursă acordată de Ministerul de Război. A fost unul din artiștii mobilizați de Marele Cartier General pentru a crea opere cu subiecte de război în timpul Primului Război Mondial. A făcut parte și din grupul artiștilor care au decorat interiorul Palatului Regal, actualmente sediul Muzeului Național de Artă al României. Muzeul Brăilei „Carol I” deține 56 de lucrări de pictură și grafică semnate de Ion Theodorescu-Sion.
Max Herman Maxy s-a născut în 1895 la Brăila, într-o familie cu origini evreiești. A urmat cursurile Școlii de Arte Frumoase, avându-i ca profesori pe Frederic Storck și Camil Ressu. Asemenea lui Theodorescu-Sion, și el a pictat scene de război în Primul Război Mondial. A devenit mai târziu un promotor al stilului Art Deco. Constructivist în tinerețe, modernist moderat spre finalul carierei, M. H. Maxy a fost numit, în 1949, Director al Muzeului de Artă al României și profesor universitar la Institutul de Artă Plastică „Nicolae Grigorescu” din București, unde a predat până în 1951.