Divertisment

Nicu Alifantis & Zan, concert la Galați

„Vă așteptăm cu drag să fiți alături de noi la această aniversare muzicală de neuitat!” este invitația sinceră pentru gălățeni lansată de Nicu Alifantis, un artist complet, iubit de public pentru talentul său multiplu: actor, poet, cântăreț și compozitor de muzică folk și de teatru. Iar prilejul este unul cu totul special: aniversarea a trei decenii de activitate muzicală alături de trupa Zan, marcată printr-un turneu național intitulat „Alifantis & Zan – 30 de ani”, care va poposi și la Galați, sâmbătă, 24 mai 2025.

Concertul va avea loc în eleganta sală a Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, începând cu ora 20.00, și se anunță o seară plină de emoție, muzică și amintiri.

Potrivit organizatorilor, turneul aniversar „Alifantis & Zan – 30 de ani” reprezintă o călătorie artistică prin timp, o poveste spusă în acorduri și versuri, o reverență adusă celor care au fost alături de trupă de-a lungul decadelor.

30 de ani în aceeași componență, șapte albume, peste 100 de piese înregistrate, 400 de spectacole în 50 de orașe, cinci turnee mari în țară și trei în străinătate. Acesta ar fi, pe scurt, bilanțul trupei Zan, și nu este vorba doar despre statistici, ci despre dovezi prin care pasiunea, constanța și profesionalismul au definit această colaborare muzicală unică în peisajul muzical românesc.

Spectacolele din cadrul turneului îmbină armonios momente muzicale reprezentative din repertoriul trupei cu fragmente de poezie și secvențe de dialog emoționant cu publicul. Fiecare concert este conceput ca un eveniment de sine stătător, în care spectatorii sunt invitați să retrăiască povești muzicale cunoscute, dar și să descopere sau să redescopere sonorități surprinzătoare, reinterpretări sau compoziții mai puțin cântate, dar la fel de prețioase.

Nicu Alifantis s-a născut la 31 mai 1954, în Brăila, într-o familie cu origini grecești, aromâne și românești. A fost atras de muzică încă din copilărie, primul său instrument fiind acordeonul. A urmat studii muzicale particulare cu profesori remarcabili precum Mircea Florian, Johnny Răducanu și Adrian Enescu. Debutul său artistic a avut loc în 1973, la TVR, în emisiunea „TeleTop”. Trei ani mai târziu, lansa primul său disc, „Cântec de noapte”, care includea patru piese și marca începutul unei cariere muzicale de excepție. A urmat participarea în Cenaclul Flacăra, unde, în ciuda reticenței inițiale a unor colegi față de stilul său, a fost susținut de Adrian Păunescu și a câștigat rapid aprecierea publicului și a colegilor.

În 1977, apare pe compilațiile Folk 1 și Folk 2, iar în 1983, la aniversarea a 10 ani de Cenaclu, este cel mai bine reprezentat artist. Un moment de cotitură îl constituie compunerea operei folk „După melci”, realizată pe versurile lui Ion Barbu. Colaborează cu muzicieni importanți precum Costin Petrescu, Evandro Rossetti și Sorin Minghiat. În 1980, colaborează cu Florian Pittiș și grupul coral Song, iar în 1984 lansează albumul „Nicu Alifantis”, cu piese devenite emblematice. Tot atunci compune muzica pentru piesa de teatru „Mitică Popescu”, începând o activitate prolifică în muzica de teatru.

Albumele „Piața Romană nr. 9” și „Risipitorul de iubire” marchează anii ’90, iar în 1990 înființează casa de producție Toji Productions. În 1993 apare albumul „Ia Toji Baladist”, urmat de „Voiaj” în 1995, când fondează trupa Alifantis & Zan. Cu această formație lansează albumul „Nichita”, în 1996, dedicat poetului Nichita Stănescu. În 1997, trece prin probleme de sănătate și publică volumul de poezie „Scrisori nedesfăcute”. Aniversarea a 25 de ani de carieră este marcată prin „Nicu Alifantis 25” și prin înființarea Fundației Nicu Alifantis.

Albumul „Neuitatele femei” apare în 2002, urmat de „Șah-Mat” în 2004 și „Simphonicu” în 2006, primul său album dublu și live. Participă la numeroase gale și concerte importante, inclusiv în deschiderea concertului Bob Dylan, în 2010. În același an lansează „Cântece de șemineu”, într-o formulă vocal-instrumentală nouă. În 2013 susține concerte dedicate lui Nichita Stănescu și lansează albumul „Mozaic”, urmat de un turneu național. În 2015 lansează albumul „Șotron”, destinat copiilor, și în 2016, compilația „Madame Mon Amour”. În 2018 lansează albumul „Țara de unde vin”, dedicat Centenarului Marii Uniri, și în 2019, „Alifantis & Zan: live la Buzău” și box-setul „Decembre 50”.

Cu aproximativ 5000 de concerte la activ, Nicu Alifantis este una dintre cele mai respectate figuri ale muzicii românești. Activitatea sa în teatru este remarcabilă, cu peste 100 de coloane sonore compuse și colaborări cu mari regizori. A jucat și mici roluri în teatru și film și a compus muzică pentru 17 filme. A primit numeroase premii, printre care și Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Nicu Alifantis rămâne o figură emblematică a culturii române, un artist complet, mereu în slujba artei autentice.

Foto:
Nicu Alifantis/Facebook

Articole similare

Back to top button