Noi tranșe de titluri de stat TEZAUR și FIDELIS 

Ieri, 18 septembrie, Ministerul Finanțelor a lansat a noua ediție a Programului de titluri de stat TEZAUR și a treia ediție a Programului de titluri de stat FIDELIS din 2023. 

„Am lansat astăzi noi ediții atât pentru TEZAUR, cât și pentru FIDELIS. Ne adresăm astfel tuturor celor care vor să-și investească economiile în instrumente financiare sigure, neimpozabile, cu maturități diferite și randamente atractive. Așadar, fie că sunt rezidenți sau nerezidenți, fie că vor să depună economiile direct de acasă, să meargă la bancă sau la Poștă, ne asigurăm că instrumentele noastre sunt accesibile și potrivite pentru toate nivelurile de economii și în toate mediile, fiind structurate pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecăruia”, a transmis ministrul Marcel Boloș. 

Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Pot fi accesate titluri cu maturități de 1 an și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,25% și, respectiv, 7,10%. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. O subscriere deja efectuată poate fi anulată doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. 

Titlurile de stat pot fi cumpărate: 

  • Între 18 septembrie – 12 octombrie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV) pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online; 
  • Între 18 septembrie – 13 octombrie 2023 de la sediul unităților Trezoreriei Statului; 
  • Între 18 septembrie – 12 octombrie 2023 în mediul urban și 18 septembrie – 11 octombrie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A. 

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Ministerul Finanțelor va folosi fondurile obținute ca urmare a emisiunii de titluri de stat pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. 

A treia ediție a Programului de titluri de stat FIDELIS din 2023 prevede o tranșă specială dedicată donatorilor de sânge. Aceasta se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 7,25%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții. Perioada de desfășurare este 18 septembrie – 03 octombrie. În afară de aceasta, această ediție a programului FIDELIS cuprinde și emisiunile uzuale: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,25% și respectiv 7,10%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 3,90%, respectiv 5,30%. 

Foto:
Ministerul Finanțelor