Norvegianul Jon Fosse – Nobel pentru literatură

Scriitorul norvegian Jon Fosse a primit, astăzi, Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru piesele şi proza sa inovatoare, care dau voce celor de nerostit”, potrivit nobelprize.org. 

Autorul s-a născut în 1959, în Norvegia. A studiat literatură comparată la Universitatea din Bergen. A debutat în 1983, cu textul „Raudt, svart” („Roșu, negru”). Prima sa piesă de teatru, „Og aldri skal vi skiljast” („Nu ne vom despărți niciodată”), a fost publicată și pusă în scenă în 1994. A scris romane, povestiri, poezie, cărți pentru copii, eseuri și piese de teatru. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi. Este cel mai jucat dramaturg norvegian după Henrik Ibsen, opera sa dramatică ducând mai departe tradiția fondată de acesta în secolul al XIX-lea.  

Anul acesta, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari). 

Premiile Nobel au fost create de omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei (1867). Prin testamentul său, acesta a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile acesteia să fie oferite în fiecare an sub formă de premii celor care au adus cele mai mari servicii umanității. Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice țară care, așa cum a spus Alfred Nobel, a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică”. Academia Suedeză este instituția care decide cui i se acordă acest premiu. Mii de cereri sunt trimise anual, însă doar cincizeci de propuneri sunt admise. Până la începutul verii, lista se reduce la cinci nume. În luna octombrie, membrii Academiei votează, iar candidatul care obține mai mult de jumătate din voturi primește Premiul Nobel pentru Literatură. 

Foto:
Facebook - Cultura la dubă