Cu 30% mai puțini muncitori străini la Brăila, anul trecut



Dacă la nivel național tot mai mulți străini sunt încadrați în piața muncii, Brăila pare să fie din ce în ce mai puțin atractivă pentru aceștia. Conform datelor solicitate de Monitorul de Brăila și furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, numărul salariaților străini care au muncit anul trecut în județul nostru a scăzut cu aproximativ 30%, de la 646 în 2022, la 448, în 2023.

Cei mai mulți muncitori străini din Brăila provin din Sri Lanka

Cei mai mulți muncitori străini care au ales anul trecut Brăila ca destinație de muncă provin din Sri Lanka- 121, urmați de turci- 88 și ucraineni – 45.

Interesant este că, pentru pakistanezi, piața muncii din Brăila nu a mai fost atractivă anul trecut. Dacă în 2022 numărul muncitorilor străini cu cetățenie pakistaneză care au muncit în Brăila a fost de 145 de persoane, anul trecut doar 13 dintre aceștia au ales să-și înnoiască contractul sau să încheie un contract pentru un loc de muncă în județul Brăila. Un interes în scădere accentuată pentru piața muncii brăilene au arătat anul trecut și indienii, nepalezii sau cetățenii din Bangladesh.

Potrivit datelor solicitate de către Monitorul de Brăila si furnizate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, doar pentru cețenii din Siria si Sri Lanka piața muncii din Brăila pare să fi fost anul  trecut foarte atractivă, din aceste țări provenind cei mai mulți muncitori străini non-UE.

Ce locuri de muncă din Brăila sunt de interes pentru muncitorii străini?

Potrivit informațiilor furnizate de către ITM pentru Monitorul de Brăila, cei mai mulți dintre muncitorii străini prezenți la Brăila au lucrat anul trecut în domeniul transport și depozitare – 127 și în construcții – 96.

Se poate observa însă că domeniul construcțiilor din Brăila- segment economic în care lucrează la nivel național cei mai mulți dintre muncitorii străini veniți în România- nu a mai prezentat anul trecut un foarte mare interes pentru străini. Dacă în 2022 construcțiile din Brăila au fost realizate și cu ajutorul a 290 de muncitori străini, în 2023 numărul acestora a scăzut la numai 96 de persoane.

Un interes crescut s-a remarcat însă în 2023 pentru domeniul sănătate și asistență socială, 20 de persoane alegând anul trecut piața muncii din Brăila pentru un job în acest sector al economiei.

Care este statutul muncitorilor străini în România?

Conform datelor publice ale Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), până la 30 septembrie anul trecut, numărul străinilor cu permis de ședere în scop de angajare, detașare sau activități dependente, aflați pe teritoriul României, era de 72.337.

Datele comunicate de Ministerul Afacerilor Externe arată că până în 10 octombrie 2023 au fost eliberate 42.822 de vize pentru angajare în muncă și au fost respinse 11.388 de cereri de eliberare a vizelor de lungă şedere pentru angajare în muncă/detașare, iar 3.355 de astfel de vize au fost anulate. Aproape 82.000 de contracte individuale de muncă cu normă întreagă, active, au fost înregistrate de angajatori români pentru salariați cetățeni ai unor state din afara Uniunii Europene până la aceeași dată. Au fost eliberate 80.375 avize de angajare/detașare și mai erau în curs de soluționare alte 9.748 de solicitări. Comparativ, în 2022 au fost emise 108.885 avize de angajare/detașare, iar în anul 2021, 49.954 astfel de documente.

Datele înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că, în primele opt luni ale anului trecut, 304.371 locuri de muncă au fost declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa.

Foto:
bridgesward from Pixabay