Ora de educație altfel, educație pentru viață!

Polițiștii brăileni derulează o campanie de informare a preșcolarilor și a elevilor, sub sloganul „Ora de educație altfel, educație pentru viață!”. Campania se asociază Programului Național „Școala altfel”, având ca scop informarea elevilor cu privire la comportamentele legale pe care aceștia trebuie să le adopte atât în unitatea de învățământ, cât și acasă sau pe stradă, dar și privind fenomenul de discriminare. 

Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității  au organizat marți, 24 octombrie, activități informativ-preventive la Școala Gimnazială Chiscani, în baza Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.   

Polițiștii de siguranță școlară au prezentat elevilor limitele răspunderii penale și măsurile educative care pot fi luate față de minorii care au împlinit vârsta de 14 ani. Elevii au aflat ce este o infracțiune și care sunt principalele  fapte penale în care sunt implicați minorii în calitate de victime sau autori. Informațiile promovate prin Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar, inițiată de Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Siguranța Școlară, au adus în atenția elevilor interdicția de a veni la școală cu obiecte tăietoare sau înțepătoare, nepermise de lege în spațiile publice, aspecte reglementate și de Legea nr. 198 din 4 iulie 2023 a învățământului preuniversitar. 

Polițiștii de prevenire au prezentat elevilor Proiectul Național ,,Fără discriminare”. Au fost descrise formele de discriminare la care elevii ar putea fi expuși sau în care ar putea fi implicați ca autori  și modul în care ar trebui să relaționeze cu cei din jur, pentru prevenirea acestora. S-a vorbit și despre riscurile postării de date cu caracter personal pe site-urile de socializare și despre împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale ,,prietenilor” cunoscuţi doar prin intermediul internetului.