Parlamentarii brăileni, în dialog cu reprezentanții fermierilor și ai transportatorilor



Astăzi, 16 ianuarie, reprezentanții protestatarilor din județul Brăila– fermieri și transportatori- s-au întâlnit cu parlamentarii brăileni, membri ai Comisiilor pentru Agricultură și ai Comisiei pentru Transporturi din cadrul celor două Camere ale Parlamentului României. Întâlnirea a avut loc la Instituția Prefectului-Județul Brăila.

Au fost prezenți senatorul Ion Rotaru și deputații Nicu Niță și Mircea Florin, acesta fiind vicepreședintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților. Deputatul Alexandru Popa, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din cadrul Camerei Deputaților, a fost invitat să participe, dar a transmis că, din motive ce țin de activitatea parlamentară și politică, se află la București și nu poate onora invitația.

Întâlnirea de astăzi a venit în continuarea întrevederii pe care prefectul județului, Iulian Timofei, a avut-o cu reprezentanții protestatarilor vineri, 12 ianuarie. Prefectul a dat atunci asigurări că va transmite toate doleanțele acestora către primul-ministru, precum și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, precum și Ministerului Afacerilor Interne, ceea ce s-a și realizat în aceeași zi.

Iulian Timofei: „Încă de la începutul protestelor, m-am declarat deschis dialogului”

„Încă de la începutul protestelor, m-am declarat deschis dialogului deoarece consider că este principalul canal prin care se poate ajunge la un consens. Întâlnirea de astăzi vine ca urmare a discuțiilor purtate cu membrii delegației din partea protestatarilor – fermieri și transportatori, în cursul zilei de 12.01.2024, context în care a reieșit oportunitatea de a organiza această întrevedere.

I-am informat pe cei prezenți că lista revendicărilor înregistrată la Instituția Prefectului Județul Brăila în seara zilei de vineri, 12 ianuarie, precum și rezumatul discuțiilor purtate cu aceștia, au fost transmise deja Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, precum și Ministerului Afacerilor Interne.

După cum Executivul a comunicat, în următoarele ședințe de Guvern vor fi adoptate primele hotărâri de Guvern și Ordine de Ministru cuprinzând măsuri concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor.

În continuare, doresc să subliniez deschiderea și disponibilitatea de a continua dialogul civilizat și rațional, care să contribuie la identificarea unor soluții pentru problemele legitime reclamate”, a declarat astăzi prefectul județului, Iulian Timofei.

Care sunt revendicările transportatorilor și ale fermierilor?

Fermieri și transportatori din toată țara au început să protesteze săptămâna trecută, blocând drumurile publice din mai multe județe. Printre revendicările transportatorilor, menționăm reducerea prețurilor la RCA, crearea de culoare verzi spre vămile din România, scurtarea timpilor de trecere a frontierei, introducerea limitelor de toleranță la cântare, posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport.

Fermierii solicită, printre altele,  compensarea pierderilor celor afectați de perturbarea majoră a pieței cerealelor, cauzată de importul cerealelor ieftine din Ucraina, credite avantajoase pentru antreprenorii din domeniul agricol, acordarea subvențiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, continuarea programelor AGRO IMM INVEST și RURAL INVEST, plata cheltuielilor privind compensarea parțială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafețelor agricole pentru anul 2023 și subvenționarea integrală a plăților pentru 2024, echivalarea categoriei B cu TR și a categoriei B1 cu TR1, indiferent de masa maximă autorizată a utilajului agricol.

Protestele vor continua

Până acum, reprezentanții protestatarilor s-au întâlnit cu delegații Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Agriculturii. La Ministerul Transporturilor a fost semnat un plan de acțiune în șase puncte, iar întâlnirea de la Ministerul Agriculturii s-a încheiat cu asumarea unui set de măsuri de către minister. Nu la fel de fructuoasă a fost negocierea cu Ministerul Finanțelor, soluțiile propuse fiind respinse de fermieri și transportatori, care au declarat că  vor continua protestele.