Percheziții într-un caz de trafic de persoane

La data de 29 septembrie 2023, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au efectuat 14 percheziții domiciliare în municipiul Brăila, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. 

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2014, în municipiul Brăila și, ulterior, în afara României, ar fi acționat un grup infracțional organizat, format din aproximativ 10 membri, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. 

În urma verificărilor efectuate, a rezultat că membrii grupului ar fi recrutat persoane majore, dar și minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât și în Belgia, Italia și Spania. 

În Belgia, doi dintre membri (frați), care s-ar fi impus ca lideri locali, ar fi obținut controlul asupra persoanelor care ar fi practicat prostituția în diferite locații și le-ar fi constrâns la plata unor taxe de protecție, precum și a unor sume de 500 de euro pentru „a-și păstra locul în club”. 

Persoanele recrutate ar fi fost plasate pe piața prostituției

De asemenea, persoanele recrutate de membrii grupului ar fi fost plasate pe piața prostituției, doar cu acordul prealabil și prin intermediul liderilor grupului. 

Totodată, cei doi lideri, pe lângă activitatea de coordonare a grupului infracțional organizat, ar fi exploatat direct mai multe persoane, recrutate prin metoda „lover boy”. 

Veniturile obținute din exploatarea sexuală ar fi fost, în cea mai mare parte, însușite de către membrii grupului, iar în vederea disimulării sursei banilor, aceștia ar fi apelat la intermediari, care ar fi ridicat sumele primite din străinătate sau s-ar fi deplasat personal, pentru a ridica banii câștigați din exploatarea sexuală. 

Liderii grupului infracțional și membrii acestuia ar fi investit sumele de bani în capitalul unor societăți comerciale, dar și în achiziționarea de mașini de lux și imobile în țară și străinătate. 

Peste 40 de persoane vor fi conduse la audieri. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română. 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, prin unitățile subordonate, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov și luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din Inspectoratul de Poliție Județean Brăila. 

La activitate au participat și polițiștii de frontieră ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila. 

Foto:
Image by jp from Pixabay