Pestă porcină africană la Ulmu

Două focare de pestă porcină africană (PPA) au fost identificate pe raza comunei Ulmu, la granița cu județul Buzău. Este vorba despre două crescătorii de suine cu aproximativ 1600, respectiv 1500 de exemplare.

În urma rezultatelor analizelor efectuate de Direcția pentru Sănătate Publică București, s-a decis sacrificarea întregului efectiv de animale, urmată de îngroparea cadavrelor și dezinfecție. Proprietarii vor primi despăgubiri după evaluarea pagubelor, condiția fiind ca animalele să fi fost înregistrate în Baza Națională de Date și cu toate documentele sanitar veterinare în regulă, a precizat dr. Marian Arsene, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila.

În contextul epidemiologic actual, DSVSA Brăila formulează o serie de recomandări pentru prevenirea apariției și răspândirii pestei porcine africane:

  • Să se achiziționeze porcine doar din zone fără restricții PPA, iar animalele să fie înregistrate în Baza Națională de Date și cu toate documentele sanitar veterinare în regulă;
  • Să se solicite intervenția medicului veterinar de liberă practică imediat cum se constată modificări ale stării de sănătate a animalelor, cum ar fi stare de abatere, lipsa poftei de mâncare, decubit prelungit, apariția la nivelul pielii a unor pete de culoare roșie spre vineție, vomă / diaree cu sânge și alte modificări de comportament;
  • Să se înceteze deplasările din gospodăria respectivă până la sosirea medicului veterinar, care va stabili măsurile legale necesare;
  • Să se evite deplasarea crescătorilor de porcine în medii populate de mistreți, purtători ai bolii;
  • Să fie respectate cu strictețe normele de biosecuritate în exploatațiile cu porcine (creștere porcine în sistem închis, acces limitat al persoanelor, echipament de protecție adecvat, dotarea cu substanțe dezinfectante, efectuarea de dezinfecții la incinte, mijloacele auto etc.).

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și a mistreților. Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii. Cum nu există un vaccin eficient, singura modalitate de a opri răspândirea virusului în rândul porcinelor este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei. Din această cauză, epidemiile de pestă porcină provoacă pierderi economice mari. Boala se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista „A” a Organizației mondiale pentru sănătate animală. Virusul nu afectează oamenii, neexistând risc de infectare.