Apa potabilă, subiect de discuții cu scântei în Consiliul Județean Brăila

Ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) din 26 septembrie 2023 a avut, cum se întâmplă destul de des, final cu discuții în contradictoriu și pe un ton aprins.

La capitolul „Diverse”, consilierul județean liberal Dănuț Lungu (foto) a ținut să aducă un argument palpabil la campania derulată de PNL Brăila pe tema apei potabile. Amintim că această campanie de strângere a semnăturilor de la populație este pornită, în baza plângerilor cetățenilor din județ, cu scopul deschiderii unui proces colectiv din care să rezulte reducerea tarifului apei potabile.

Practic, consilierul liberal a depus câte o sticlă de apă foarte tulbure în fața președintelui Consiliului, Francisk Iulian Chiriac (PSD), și a vicepreședintelui Ionel Epureanu, apă despre care a spus că este de la Însurăței unde liberalii au fost la sfârșit de săptămână.

Dănuț Lungu: „Vreau să vă atrag atenția asupra acestei ape, care nu poate fi numită potabilă, nici menajeră măcar… ca să vedeți ceea ce am mai spus și v-am atras atenția și cu alte ocazii. Eu nu vorbesc de cozonaci… Sunt și primari aici în sală, dar nu vreau să îi întreb, pentru că sunt colegii dumneavoastră de la partid, dar dânșii știu foarte bune care este calitatea apei… dar este menajeră, nu este bună de băut”.

Francisk Chiriac: „Ce garanție avem că această apă este de unde ați spus?

Dănuț Lungu: „Garanția sunt eu! Și miile de oameni care au așa ceva la robinet”.

Prezentă la ședința CJ, viceprimarul cu funcție de primar Florentina Carșote de la Însurăței a ținut să facă precizări: „În localitate a fost în weekend o avarie, și dumnealor erau acolo… s-au grăbit să ia apă în acele momente. Domnule consilier, sunteți absurd!”.

Apa potabilă este un drept fundamental al fiecărui om

Campania de strângere de semnături a liberalilor vine pe fondul derulării unui proiect cu fonduri europene prin care se extinde rețeaua de apă potabilă și canalizare în județ. Proiectul se accesează prin Programul Operațional Infrastructură Mare, are o valoare de peste 241 milioane euro. Beneficiari sunt 60.000 de brăileni din 66 localități, respectiv 31 de primării: municipiul Brăila, Consilul Județean, Berteștii de Jos, Bărăganu, Cazasu, Chiscani, Ciocile, Cireșu, Ianca, Însurăței, Jirlău, Movila Miresii, Mircea Vodă, Mărașu, Măxineni, Romanu, Surdila Găiseanca, Salcia Tudor, Sliștea, Stăncuța, Șuțești, Tichilești, Ulmu, Vădeni Victoria, Vișani, Zăvoaia. Titularul de proiect este Compania de Utilități „Dunărea”, pe care o numeam înainte Regia de Apă. Consiliul Județean este cofinanțator. Conform datelor înscrise în proiect, el ar fi trebuit să fie gata la 31 decembrie 2023.

Proiectul, extrem de necesar, cuprinde și localități unde apa de băut era, și mai este, luată de cetățeni din fântâni și puțuri, situație care nu e întotdeauna sinonimă cu păstrarea sănătății. Medicii și specialiștii bacteriologi au atras atenția că materiile fecale de la wc-urile din curți, fertilizatorii agricoli, gunoiul de grajd, deversările de ape reziduale domestice, plantele și animalele în descompunere sunt surse de nitrati și nitriți, sărurile lor sunt ușor solubile în apă si ajung în sol, de unde sunt absorbite de apele subterane folosite ca surse de apa potabilă.

Dar același proiect a condus și la creșterea tarifului pentru apa potabilă. Brăilenii, în principal cei din județ, au depus sesizări la cabinetul parlamentar PNL Brăila. Acesta este motivul pentru care liberalii au decis să desfășoare campania strângerii de semnături, pentru că „apa potabilă este un drept fundamental al fiecărui om, dar cu toate acestea, prețul apei potabile în județul Brăila a crescut constant în ultimii ani, punând o presiune financiară asupra familiilor și a comunității în ansamblu. Acest lucru afectează în special familiile cu venituri reduse și persoanele în vârstă, care se luptă să plătească facturile lunare pentru apă”.

Filmarea o puteți găsiți pe canalul nostru de YouTube Monitorul de Braila: https://youtu.be/zVhF9bkeov4