Politician român, propus pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova



Anca Dragu, fost ministru al finanțelor publice în guvernul Dacian Cioloș și prima femeie care a ocupat funcția de președinte al Senatului României a fost numită astăzi, 22 decembrie,  în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. În România, acest post este ocupat de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Azi, în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe Anca Dragu. Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la Uniunea Europeană. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României. Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integră”, a scris astăzi, 22 decembrie, pe Facebook, președintele Parlementului de la Chișinău, Igor Grosu.

Hotărârea a fost aprobată tot astăzi, 22 decembrie, de către 58 de deputați.

În vârstă de 51 de ani, cunoscuta economistă Anca Dragu a fost ministru al finanțelor publice în guvernul Dacian Cioloș și prima femeie care a fost aleasă exact cu trei ani în urmă, mai precis în 22 decembrie 2020 în funcția de președinte al Senatului României.

La începutul anilor 2000, Anca Dragu a ocupat postul de economist în cadrul Băncii Naționale a României , iar timp de 12 ani, între 2001 și 2013 a lucrat în cadrul Fondului Mondetar Internaional. Înainte să fie numită ministru al finanțelor publice, între 2013 și 2015 a ocupat un post de analist economic în cadrul Comisiei Europene.

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, acuzat în dosarul ,,Furtul Miliardului”

Joi seara, 21 decembrie, guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, Octavian Armașu a  fost demis din funcție. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de joi a Parlamentului de la Chișinău cu votul a 81 de deputați, între care cei ai formațiunii de guvernământ și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Parlamentarii partidului Puterii au venit cu mai multe acuzații la adresa acestuia, toate având legătură cu dosarul ,,Furtul Miliardului”. ,,Se constată activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în partea ce ține de auditul proceselor și persoanelor implicate în frauda bancară, fapt ce trezește bănuieli rezonabile asupra gestionării defectuoase a sarcinii de asigurare a colaborării organelor BNM cu organele de drept în vederea investigării recuperării eficiente a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar”, a  explicat Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice Numiri și Imunități.

Octavian Armașu a negat însă aceste acuzații.,,Eu în viața mea întotdeauna am fost independent, unde am activat ori în sectorul privat, ori în sectorul public și ca ministru al Finanțelor eu am activat independent, și nimeni nu mi-a tras nicio sfoară în Ministerul Finanțelor, și nimeni nu poate să o facă nici astăzi în Banca Națională”.

Totodată, parlamentarii formațiunii de guvernământ l-au întrebat pe Octavian Armașu despre faptul că un avocat care îl apără pe oligarhul fugar Ilan Șor în dosarul ,,Furtul Miliardului” este și apărătorul unui angajat al BNM, implicat în aceeași cauză penală.

Octavian Armașu a condus BNM din noiembrie 2018, atunci fiind numit în funcție pe un termen de șase ani de Partidul Democrat din Moldova (PDM) care se afla atunci la guvernare în Republica Moldova.

Foto:
Anca Dragu/Facebook