Polițiștii, în dialog cu posesorii de animale de companie

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat luni, 30 octombrie, o acțiune de informare a posesorilor de animale de companie, pe raza municipiului Brăila.  

Au fost purtate discuții cu 48 de cetățeni, aceștia fiind informați asupra obligațiilor ce le revin deținătorilor de câini periculoși sau agresivi, conform O.U.G. nr. 55/2002. Câini periculoşi sunt considerați câinii aparţinând următoarelor rase: câini de luptă sau de atac cu trăsături morfologice de tip Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor și câini aparținând raselor American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. 

Prin câini agresivi se înțelege orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private sau câinii care participă la lupte între câini, fiind antrenați în acest scop. 

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai acestor câini au, printre altele, obligația să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament, în imobil sau la poartă, avertismentul „Câine periculos”. Accesul câinilor de luptă sau de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis, iar în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea, accesul este permis numai dacă poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham. Câinii din categoria I – de luptă și de atac – vor fi obligatoriu sterilizați, indiferent de sex. Doar cetățenii care nu au fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei pot deține legal câini din rasele considerate periculoase sau agresive. 

Polițiștii au informat deținătorii de animale de companie și cu privire la prevederile Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, Ordinului nr. 1/2014 privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân și O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. 

Acțiunile de acest tip vor continua pentru a preveni eventualele incidente provocate de animale de companie agresive. 

Foto:
IPJ Brăila