Invatamant

Predarea Religiei în școli, sub lupa Ministerului Educației

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că a lansat în consultare publică un proiect de metodologie pentru predarea Religiei în învățământul preuniversitar, care reglementează inclusiv modalitatea de înscriere a elevilor la aceste cursuri.

Conform proiectului, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor minori, precum și elevii majori care doresc să participe la ora de Religie trebuie să își exprime opțiunea în scris, printr-o cerere adresată unității de învățământ, menționând cultul dorit. Aceste cereri sunt valabile pe toată durata școlarizării, cu posibilitatea de a fi modificate în scris, în cazul în care părinții sau elevii decid să frecventeze alt cult. Cererile pentru orele de Religie pot fi depuse pentru cultele recunoscute de stat, conform Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă.

Dacă elevul nu frecventează orele de Religie, situația sa școlară se încheie fără această disciplină. De asemenea, în cazul în care nu au fost asigurate condițiile necesare pentru frecventarea orei de Religie, elevul va rămâne în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor, fără a avea această disciplină în programă.

În cazul schimbării opțiunii de a frecventa ora de Religie, elevii sau părinții trebuie să depună o cerere scrisă. Schimbarea opțiunii în timpul anului școlar determină încheierea situației școlare fără această disciplină.

Dacă, pentru un anumit nivel de clasă, există mai multe cereri pentru diferite culte, conducerea școlii organizează predarea Religiei prin gruparea elevilor în mai multe formațiuni de studiu, respectând legislația în vigoare. Dacă numărul solicitărilor nu permite constituirea unei formațiuni de studiu cu efectivul minim, se va organiza predarea simultană pentru elevii care doresc să studieze Religia unui cult, dar care provin de la niveluri diferite ale aceleiași forme de învățământ (primar, gimnazial, liceal).

Pentru elevii care nu frecventează ora de Religie, școlile stabilesc prin regulament activitățile alternative ce pot fi desfășurate, inclusiv responsabilitățile privind supravegherea și siguranța acestora. Elevii care nu pot frecventa ora de Religie în funcție de cultul propriu pot solicita, prin cerere scrisă, să participe ca audienți la orele de Religie pentru alte culte, cerere ce trebuie aprobată de conducerea unității de învățământ. Participarea la aceste cursuri de Religie se face în conformitate cu deciziile părinților sau ale elevilor majori.

Proiectul reglementează în detaliu predarea Religiei, asigurând flexibilitatea în ceea ce privește opțiunile părinților și elevilor și respectând principiile legale în vigoare. Acesta urmărește să răspundă diversității cultelor și preferințelor religioase din școlile din România, asigurând în același timp respectarea drepturilor elevilor de a primi educație religioasă conform convingerilor lor.

Foto:
Pexels

Articole similare

Back to top button