Ziua de 31 decembrie este data limită până la care cadrele didactice trebuie să depună o declarație de interese din care să reiasă că nu fac meditații plătite cu elevii de la clasele unde predau.
Declarația de interese, introdusă în acest an, este obligatorie și trebuie să conțină o asumare pe propria răspundere, conform căreia cadrele didactice nu fac meditații contra cost cu elevii de la clasele la care predau. În caz contrar, acestea riscă sancțiuni severe, iar nedepunerea declarației este considerată abatere disciplinară.
„Nedepunerea declarațiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta procedură, precum și nedeclararea activităților de pregătire suplimentară (meditații) pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat personalul didactic de predare sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie abatere disciplinară”, se precizează în procedura inițiată de Ministerul Educației.
Responsabilitatea pentru corectitudinea datelor declarate revine exclusiv cadrului didactic. De asemenea, conducerea unităților de învățământ are obligația de a sesiza Inspectoratul Școlar Județean cu privire la cadrele didactice care nu au depus aceste documente, conform prevederilor legale.
Sancțiunile disciplinare sunt stabilite în funcție de gravitatea abaterii, conform art. 210 din Legea nr. 198/2023. Decizia este luată de consiliul de administrație al unității de învățământ unde activează cadrul didactic. Printre sancțiuni se numără:
- avertismentul scris,
- reducerea salariului de bază,
- suspendarea dreptului de a participa la concursuri pentru o anumită perioadă,
- desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Procedura de sancționare poate fi declanșată în urma unei sesizări, de către o comisie de cercetare disciplinară care analizează faptele reclamate. Propunerea de sancționare este înaintată de un membru al consiliului de administrație, dar decizia finală este adoptată cu o majoritate de două treimi și comunicată printr-o decizie a directorului.
Persoanele sancționate au dreptul de a contesta sancțiunea în instanță, în cazul în care nu sunt de acord cu aceasta.