Ministerul Sănătății a venit cu mai multe recomandări pentru populația din zonele afectate de inundațiile din ultima perioadă, pentru a preveni apariția și răspândirea unor eventuale afecțiuni, mai ales că, în multe zone, apa nu este potabilă.
Pentru mai multă siguranță, apa din rețea poate fi consumată doar după ce a fost fiartă, apoi lăsată să se răcească singură, fără a adăuga gheață. În schimb, în acele localități unde apa nu este bună pentru consumul uman, Ministerul Sănătății sugerează să se consume doar apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităților publice. Apa trebuie să fie depozitată în condiții de igienă, pentru a preveni contaminarea ei. În schimb, apa nepotabilă poate fi utilizată pentru curățenie și spălarea hainelor, în combinație cu detergenți.
Referitor la siguranța alimentară, recomandarea reprezentanților MS este spălarea cât mai des a mâinilor, precum și igienizarea ustensilelor de bucătărie. Pentru pregătirea anumitor feluri de mâncare, dar și pentru prepararea laptelui și hranei pentru bebeluși, trebuie folosită doar apă despre care se știe că este sigură din punct de vedere microbiologic.
„Separați alimentele neprocesate de cele gătite, păstrați-le în recipiente închise, preparați alimentele corespunzător din punct de vedere termic și păstrați-le la o temperatură sigură, în condiții de refrigerare, dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare”, se mai precizează în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.