Regim special de TVA pentru firmele mici



ANAF a remis un comunicat de presă prin care anunță că, de la 1 ianuarie anul viitor, firmele mici vor avea un regim special de TVA. Noul regim, SME-SS, este cel care va permite persoanelor impozabile stabilite într-un stat membru UE să aplice regimul special pentru Întreprinderi Mici (IM) nu numai în statul membru de stabilire, ci și în orice alt stat membru care aplică un regim de scutire pentru IM, în anumite condiții, se precizează în comunicatul remis de ANAF, în care mai este menționat și faptul că de la „1 ianuarie 2025, întreprinderile mici stabilite într-un stat membru, care efectuează livrări de bunuri și/sau prestări de servicii în alte țări UE în care nu sunt stabilite, vor avea oportunitatea de a beneficia de scutire de la colectarea și plata TVA, în statele membre respective, în aceleași condiții precum întreprinderile mici locale”. De la această dată, statele membre pot aplica un plafon național de scutire de TVA pentru întreprinderile mici ce vor fi supuse TVA-ului, de maximum 85.000 EUR, conform Directivei 2020/285.

„Posibilitatea de a stabili un plafon național de scutire este opțională, această decizie aparținând fiecărui stat membru în funcție de condițiile sale politice și economice”, se mai precizează în comunicatul remis de ANAF.

Potrivit aceleiași surse, de la 1 ianuarie 2025 se va institui un plafon de scutire de TVA la nivel unional de 100.000 EUR pentru IM-urile care doresc să aplice regimul special de scutire de TVA în alte state membre decât cel de stabilire. „Întreprinderile mici eligibile vor beneficia de scutire de la plata TVA începând cu, cel târziu, cea de-a 35-a zi lucrătoare de la depunerea unei notificări prealabile sau a actualizării acesteia, cu excepția cazurilor specifice în care, pentru a preveni evaziunea fiscală sau evitarea obligațiilor fiscale, statele membre care acordă scutirea solicită un termen suplimentar pentru a efectua verificările necesare”, încheie ANAF.

Pe această cale, se mai face și precizarea că întreprinderea mică, indiferent dacă este stabilită sau nu în statul membru care acordă scutirea, nu poate beneficia de această scutire pe o perioadă de un an calendaristic în condițiile în care plafonul stabilit a fost depășit în anul calendaristic precedent. Statul membru care acordă scutirea poate prelungi această perioadă la doi ani calendaristici.