CulturaTimp liber

Reperele zilei – 12 aprilie

Sâmbăta lui Lazăr, Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Sfântul Ierarh Vasile Mărturisitorul, Episcopul Pariei, Sfânta Cuvioasă Atanasia de la Eghina (calendar creștin-ortodox).

*Ziua mondială a aviației și a cosmonauticii.

 

1820: Alexandru Ipsilanti este declarat lider al Eteriei, o organizație secretă pentru răsturnarea stăpânirii otomane asupra Greciei.

1877: Începe războiul ruso-turc. România a permis trecerea trupelor rusești pe teritoriul său. Turcii au bombardat localitățile românești de la Dunăre.

1899: Se naște Tudor Teodorescu Braniște (d. 1969). A fost un om de litere, jurnalist, traducător și romancier român, de factură modernistă, afirmat în România interbelică. „Numele gazetarului Tudor Teodorescu-Braniște este asociat fără echivoc cu ideea de independență gazetărească, de rezistență sub trei tipuri de regimuri totalitare (carlist, fascist, comunist).”

1895: Moare Silvestru Morariu Andrievici (n. 1818), cleric ortodox român, arhiepiscop al Cernăuților și mitropolit al Bucovinei și Dalmației (1880-1895). În data de 12 martie 1880 a fost numit prin decretul împăratului Franz Joseph arhiepiscop de Cernăuți și mitropolit al Bucovinei și Dalmației. Mitropolitul Silvestru Morariu Andrievici împreună cu întreaga Biserică ortodoxă din Bucovina a reușit să mențină nealterat patrimoniul spiritual sub stăpânirea habsburgică pe perioada întregului secol XIX, fiind caracterizat ca un secol al rezistenței.

1943: Întâlnirea dintre mareșalul Ion Antonescu, și Hitler, la castelul Klessheim. Hitler a cerut lui Antonescu să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste.

1961: Moare Gheorghe Manu (n. 1903). A fost un fizician român și o figură deosebită în mișcarea națională de rezistență de după al Doilea Război Mondial. Intelectual cu o vastă cultură științifică și umanistă, ajutat de o excepțională memorie, Gheorghe Manu a ținut adevărate cursuri clandestine pentru codeținuți: matematică, fizică, filozofie, istorie, geografie, literatură, drept, limbi străine… Talentul și inventivitatea sa au produs metode originale de comunicare în temniță – ca texte scrise cu vârful acului pe tăblițe de săpun, sau mesaje Morse codificate prin noduri pe un fir de ață.

1970: Se deschid pentru circulație primele două benzi ale autostrăzii București–Pitești.

2022: Moare Traian Stănescu (n. 1940), actor român. A jucat în nenumărate piese pe parcursul carierei, dintre care amintim : „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-lea”, „Cine are nevoie de teatru”, „Orfeu în Infern”, „Ondine”, „Amanții insângerați”, „Sâmbata, duminică, luni” etc. A colaborat la mai multe spectacole de teatru Radio și TV; activitate filmografică îndelungată.

Articole similare

Back to top button