Reperele zilei – 12 septembrie 

  • 490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon. 
  • 1609: Navigatorul Henry Hudson explorează Hudson River.  În 1609, navigatorul englez Henry Hudson (d. 1611) , care căuta o cale de navigație către Oceanul Pacific, a navigat în ceea ce avea să fie cunoscut mai târziu sub numele de Hudson River. Hudson a călătorit la bordul navei sale, „Half Moon”, în serviciul Companiei Olandeze a Indiilor de Est. Deși nu a reușit să găsească o trecere spre Oceanul Pacific, explorarea sa a condus la stabilirea bazelor olandeze în regiune și la dezvoltarea comerțului european cu nativii americani. 
  • 1659: Cucerirea Giurgiului și Brăilei de către oastea Tării Românești. Sub comanda domnitorului Mihnea al III-lea, a reușit să cucerească orașele Giurgiu și Brăila. Această cucerire a avut loc în contextul conflictelor militare din perioada medievală în regiunea Valahiei și a reprezentat o extindere a controlului domnitorului asupra teritoriilor din sudul și estul Țării Românești. 
  • 1683 – A luat sfârșit asediului otoman asupra Vienei. Armata germano-polonă condusă de ducele Carol de Lorena și de Jan Sobieski, învinge oastea marelui vizir turc Kara Mustafa. 
  • 1882: Se naște scriitorul român Ion Agârbiceanu (d. 1963) cunoscut pentru lucrările sale literare care au abordat teme legate de viața rurală, tradiții și credință. A scris romane, nuvele și eseuri care au captivat cititorii și au lăsat o amprentă semnificativă în literatura română a secolului XX. 
  • 1887: Se naște George Georgescu, dirijor român, membru corespondent al Academiei Române (d. 1964). 
  • 1944: La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se România ieșea oficial din războiul împotriva Națiunilor Unite și întorcea armele împotriva Germaniei naziste; 
  • 1957: Nașterea compozitorului german de muzică de film Hans Zimmer, renumit pe plan mondial. A compus coloane sonore pentru numeroase filme celebre, inclusiv „Gladiator„, „Inception„, „The Dark Knight Trilogy„, „The Lion King” și multe altele. Muzica sa a adus o contribuție semnificativă la atmosfera și impactul acestor filme. 
  • 2013: Sonda Voyager 1 părăsește sistemul solar. La data de 12 septembrie 2013, NASA a anunțat oficial că sonda spațială Voyager 1 a devenit primul obiect spațial creat de om care a părăsit sistemul solar și a intrat în spațiul interstelar. Voyager 1 a fost lansată în 1977 și a avut ca misiune studierea planetelor externe ale sistemului solar. Această realizare a reprezentat un moment istoric în explorarea spațiului cosmic și a oferit o nouă perspectivă asupra aventurii umane în univers.