
Reperele zilei – 17 martie
Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu, Sfântul Cuvios Teostirict imnograful, Sfântul Mucenic Marin (calendar creștin-ortodox)
Evenimente:
1819: Se naște Alecu Russo (d. 1859), revoluționar pașoptist, poet, prozator, eseist și critic literar român. Este autorul volumului Cântarea României, tipărit anonim. Fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române. A participat la Revoluția de la 1848 din Moldova, după care a luat parte la Marea Adunare Națională românească de la Blaj din 3/15 mai 1848 și la adunarea de la Lugoj din 15/27 iunie 1848.
1866: Începe să funcționeze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman sub numele de „Bank of Roumania”. Primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica.
1883: Se naște Urmuz (Dimitrie Demetrescu Buzău) (d. 1923). Este unul dintre cei mai originali reprezentanți ai literaturii române de avangardă.
1941: Moare Nicolae Titulescu (n. 1882), diplomat, jurist, profesor și politician român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor, membru titular al Academiei Române.
1958: Satelitul Vanguard 1, primul satelit alimentat cu energie solară, este lansat pe orbita Pământului de către Laboratorul de Cercetare Navală al Statelor Unite. Deși comunicațiile cu satelitul s-au pierdut în 1964, acesta rămâne cel mai vechi obiect fabricat de om aflat pe orbita Pământului.
1960: Moare Hans Mattis-Teutsch (n. 1884), pictor expresionist, sculptor și grafician român de origine germană. Hans Mattis-Teutsch s-a născut pe 13 august 1884 la Brașov, într-o familie mixtă maghiaro-germană. Prima sa expoziție personală semnată Mattis-Teutsch a avut loc în 1920, la București, unde expune pictură, sculptură și linogravură, fiind bine primită de criticii de artă. Este admirat pentru cutezanța de a expune lucrări în stil expresionist.
1964: Moare Păstorel Teodoreanu (n. Alexandru Osvald Teodoreanu) (n. 1894). A fost un poet, avocat, scriitor, publicist, epigramist, gastronom și iubitor de vinuri român, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene, remarcat în literatura română prin epigramele sale. Romanul său cel mai cunoscut este Hronicul măscăriciului Vălătuc, pe care criticul literar George Călinescu îl compara cu Gargantua și Pantagruel. A fost fratele mai mare al romancierului Ionel Teodoreanu.
1969: Golda Meir devine prima femeie prim-ministru al statului Israel.
1969: Se naște Ilie Bolojan, politician român, fost primar al municipiului Oradea pentru trei mandate (2008-2020). La alegerile din 2020 a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor din partea PNL obținând majoritatea voturilor (61.5%) din Consiliu.