Reperele zilei – 25 noiembrie

1120: La naufragiul Corabiei Albe moare prințul Angliei William Adelin, fiul lui Henry I al Angliei (cel mai tânăr fiu al lui William Cuceritorul. 

1177: Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciați. Armatele unite ale lui Baudoin al IV-lea al Ierusalimului zdrobesc oastea musulmană. 

1343: Un tsunami, cauzat de un cutremur în Marea Tireniană, devastează, printre altele, Napoli și Republica Maritimă Amalfi. 

1609: Se naște Henrietta Maria, prințesă a Franței și regină a Angliei, Scoției și Irlandei, soția lui Carol I al Angliei (d. 1669). 

1715: Începutul domniilor fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă sporită. 

1783: Armatele britanice au evacuat New York-ul, ultima lor poziție militară din timpul revoluției americane. 

1814: Se naște Matei Millo, actor român (d. 1896). Matei Millo a început învățătura în casa părintească din Stolniceni-Prăjescu, județul Iași. Și-a continuat studiile la școala lui Victor Quenim din Iași, unde i-a avut colegi, printre alții, pe Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. A urmat apoi Academia Mihăileană, iar după absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat arta dramatică timp de cinci ani. 

1844: Se naște Karl Benz, inginer german (d. 1929), cel care a inventat automobilul, fiind un pionier al automobilismului. 

1863: Se naște Ion Cantacuzino, medic și bacteriolog român (d. 1934). 

1864: Este promulgată „Legea instrucțiunii publice”, ce avea să stea la baza învățământului românesc modern. Se stabilesc trei grade de învățământ: primar, secundar și superior, din care „instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită”. 

1867: A intrat în vigoare prima Convenție poștală a României, cea cu Rusia, conform căreia pe teritoriul României serviciul de poștă urma să fie efectuat numai de către Poșta Română. 

1876: Se naște Prințesa Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha, sora reginei Maria a României (d. 1936). 

1885: Moare Grigore Alexandrescu, poet și fabulist român (n. 1810). 

1896: Apare, la București, primul număr al revistei Literatura și arta română. Idei, simțire și formă, sub conducerea lui Nicolae Petrașcu. 

1896: Se naște George Vraca, actor român (d. 1964), unul dintre numele mari ale scenei românești. S-a remarcat în interpretarea unor roluri principale din repertoriul clasic și modern, universal și național (Hamlet, Visul unei nopți de vară, Cum vă place, Neguțătorul din Veneția, Macbeth, Richard al III-lea de Shakespeare, „Din jale s-a întrupat Electra” de Eugen O’Neil, Vlaicu-Vodă de Alexandru Davilla, Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri etc.). Interpretările lui George Vraca excelau prin adâncimea înțelegerii rolului, distincția și eleganța ținutei, gestica sobră și dicțiunea exemplară. A fost director de teatru, animator, conducător de colective artistice. Ca actor de cinematograf, s-a remarcat în filmul Tudor. Spre sfârșitul vieții, a recitat la radio câteva dintre poemele lui Eminescu, între care și Luceafărul. 

1915: Albert Einstein prezintă Academiei de Științe din Prusia ecuațiile de câmp ale relativității generale. 

1936: Moare Gabriela Chaborski, chimistă română de origine poloneză (n. 1891). 

1940: Încep, la Jilava, săpăturile pentru dezgroparea, în vederea reînhumării, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu și ale celorlalți legionari uciși împreună cu el. 

1952: La Ambassadors Theatre din Londra se joacă piesa Cursa de șoareci de Agatha Christie. Va deveni cea mai longevivă piesă de teatru care se joacă neîncetat pe scena londoneză din istorie. 

1960: Se naște John F. Kennedy Jr., fiul președintelui american John F. Kennedy (d. 1999). Moare în 1999 (la 38 de ani), alături de soția și cumnata sa, într-un accident aviatic. 

1963: La înmormântarea lui John F. Kennedy de la Cimitirul Național Arlington, conform unei estimări făcute de New York Times, au participat un milion de oameni. 

1970: În Japonia, scriitorul Yukio Mishima și un compatriot recurge la seppuku ritualic după o tentativă de lovitură de stat nereușită. 

1972: Moare Teodor Bălan, istoric român (n. 1885). 

1972: Moare Henri Coandă (foto), inventator și inginer, creatorul primului avion cu reacție din lume (n. 1886). 

1994: Moare Gheorghe Vitanidis, regizor român (n. 1929). 

2003: Moare Mircea Mihail Ghiorghiu, pictor român (n. 1953). 

2016: Moare Lorin Fortuna, combatant ezoteric și unul din liderii revoluționari din Timișoara (n. 1948). 

Foto: