Magazinele Penny din Brăila, amendate cu suma de 89.000 lei

La începutul lunii noiembrie, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila (CJPC) a derulat o serie de acțiuni de control  la cinci  magazine Penny, patru din municipiul Brăila și unul din localitatea Însurăței. 

 Au fost aplicate 15 amenzi contravenționale în valoare de  89.000 lei și două avertismente. De asemenea, a fost dispusă oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de 1.489 lei și propunerea unor decizii de încetare a practicilor comerciale înșelătoare. 

 Printre cele mai importante nereguli depistate de comisari, se regăsesc următoarele: 

  • Comercializarea diferitelor categorii de produse alimentare (produse din carne refrigerată, preparate din carne de pasăre, produse lactate, legume și fructe), care prezentau modificări organoleptice de culoare, aspect si consistență; 
  • Existența, atât în vitrinele frigorifice cu servire asistată, cât și în cele cu autoservire din cadrul raionului de carmangerie, a sortimentelor de carne tocată vrac și preambalată, care nu respectau condițiile de păstrare specificate de către producător, respectiv T=0-2°C. La verificarea cu termometrul cu sondă metalică, acestea a arătat valoarea de 4,2°C și 4,6°C în interiorul produsului.
  • Comercializarea unor produse alimentare congelate cu depuneri masive de gheață pe produs sau cu arsuri de congelare;
  • Comercializare unor fructe și legume cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratări;
  • Comercializarea unor produse cu ambalaj depreciat;
  • Comercializarea unor pachete de produse la preț redus, informația fiind, de fapt, una înșelătoare.