CulturaTimp liber

Reperele zilei – 29 martie

Sfântul Sfințit Mucenic Chiril, diaconul, Sfântul Diadoh, Episcopul Foticeii, Sfântul Mucenic Varahisie, Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor, Sfântul Mucenic Iona (calendar creștin ortodox)

 

1430: Orașul Salonic, care aparținea Veneției din 1423, devine parte a Imperiului Otoman după ce a fost cucerit de sultanul Murad al II-lea.

1830: Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, încep lucrările Comisiei pentru delimitarea granițelor dunărene dintre Principatele Române și Imperiul Otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv reanexate Țării Românești. Lacul Brateș a revenit Moldovei.

1848: Cascada Niagara se usucă timp de 40 de ore din cauza unui blocaj de gheață în amonte.

1881: La Teatrul Național din București are loc premiera piesei „Sânziana și Pepelea”, de Vasile Alecsandri.

1923: Intră în vigoare Constituția României din 1923, adoptată ca urmare a Marii Uniri.

1941: Se naște Violeta Andrei, actriță română. A debutat pe ecrane cu filmul Golgota (1966, în regia lui Mircea Drăgan). A jucat în peste 60 de filme românești. Pentru unele roluri și-a realizat singură cascadoriile. Frumusețea fizică, eleganța vestimentară  și rolurile de femeie frivolă au făcut ca Violeta Andrei să cadă în dizgrația Elenei Ceaușescu. Acest fapt a condus la interzicerea actriței, prima dată în anul 1973, după rolul din filmul Dincolo de nisipuri. A fost soția ministrului de externe comunist Ștefan Andrei, cu care s-a căsătorit în noiembrie 1961.

1971: Moare Dumitru S. Panaitescu Perpessicius (n. 1891), poet, critic și istoric literar român. S-a născut la Brăila, la 21 octombrie 1891, ca al doilea fiu al lui Ștefan Panaiot, muncitor, originar din Iannina, și al Elisabetei Panait, născută Daraban, originară din Cucora (Putna). A debutat cu schița Omida – Din lumea celor care se târăsc, o replică la volumul Din lumea celor cari nu cuvântă a lui Emil Gârleanu. A debutat ca poet cu poezia Reminiscență în revista Versuri și proză a lui I.M. Rașcu în nr. 7-8 din aprilie 1913, semnată cu pseudonimul D. Pandara, un fel de anagramă compusă din inițiala prenumelui său și din începutul numelui de familie al tatălui, Pan(ait) și al mamei sale Dara(ban).

1998: La Lisabona podul Ponte Vasco da Gama este deschis traficului. Construcția se întinde peste râul Tagus, are o lungime de peste 17 kilometri și este cel mai lung pod din Europa.

2004: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia sunt admise în NATO, cea mai mare extindere a organizației.

2005: Trei ziariști români sunt răpiți în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion, cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci, de la Prima TV, și reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”.

2010: La Moscova un dublu atentat cu bombă omoară 40 de persoane în două stații de metrou, una dintre ele fiind situată la 500 metri de Kremlin.

2017: Premierul britanic Theresa May semnează scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Articole similare

Back to top button