Restaurantul Paradis Corso, amendat și închis temporar de Protecția Consumatorilor

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila (C.J.P.C.) a efectuat o acțiune de control în data de 13 februarie 2024 la SC RISTORAZU SRL Brăila – RESTAURANT PARADIS CORSO situat în Bd. Dorobanților nr. 3, Brăila. Acțiunea a avut loc în cadrul unui control tematic național.

Comisarii au constatat mai multe abateri. În aparatele frigorifice și în depozitul pentru alimente au fost găsite produse fără dată limită de consum, cu modificări organoleptice de culoare, miros sau chiar cu dată limită de consum/ data durabilității minimale depășită. Materiile prime, semifabricatele și produsele finite erau depozitate în ambalaje confecționate din materiale neaprobate pentru domeniul alimentar.

Aparatele frigorifice și plitele pentru gătit erau neigienizate, cu urme de rugină sau depuneri grosiere de grăsimi. O parte din vesela folosită pentru servirea clienților era ciobită, iar paharele erau așezate pe blaturi deteriorate.

Operatorul economic modifica starea termică a materiilor prime  din refrigerată  ȋn congelată, iar în agregatele frigorifice se aflau depozitate produse finite (ciorbe), nerespectându-se prevederile legale privind temperatura de păstrare a unui preparat culinar.

Nu se monitoriza dezinfecția ouălor utilizate în procesul tehnologic de fabricare al produselor finite și nu exista flux corespunzător pentru spațiul de igienizare și depozitare al veselei destinate consumatorilor, existând riscul de contaminare microbiană. Recipientele pentru colectarea deșeurilor menajere nu erau prevăzute cu capac și sistem de acționare la pedală.

Amendă și oprirea temporară a prestării serviciului

Pentru abaterile constatate, echipa de control a aplicat o amendă în valoare de 5.000 de lei și un avertisment. Au fost oprite definitiv de la utilizare 17 kg de materii prime nesigure, cu dată limită de consum depășită/data durabilității minimale depășită, cu stare termică schimbată, modificări organoleptice de culoare și miros, în valoare totală de 338 lei. Produsele nesigure pentru consumul uman au fost distruse.

S-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic.

A doua zi, pe 14 februarie, s-a efectuat o nouă acțiune de control pentru verificarea măsurilor dispuse anterior, constatându-se îndeplinirea acestora și ca urmare s-a dispus reluarea activității de alimentație publică.

Foto:
CJPC Brăila