AUR solicită demiterea de urgență a ministrului agriculturii

La numai două luni de la numirea sa în funcție, șeful Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Ionuț Lupu, a fost demis marți seară (n.r.- 20 februarie) pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri și ar fi creat astfel blocajul din sistem.

În replică, AUR consideră toate aceste acțiuni drept o mascaradă și solicită demiterea de urgență a ministrului PSD al agriculturii, Florin Barbu.

„Solicităm repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA şi continuarea verificărilor legate de subvențiile pe care familia Stănescu ar trebui să le primească de la APIA. Nici cel mai credul naiv de pe această lume nu își poate imagina că în două luni de când a fost pus în funcție șeful APIA ar fi reușit să blocheze banii pentru fermieri, în condițiile în care lucrurile trebuiau să fie foarte clar stabilite de fostul șef al APIA, Adrian Pintea, care acum este mâna dreaptă a ministrului Agriculturii. (…) Nici pe cei din PSD, nici pe cei din conducerea Ministerului Agriculturii, nu îi interesează de fermierii români. Singura lor grijă este cea privind afacerile pe care le au în acest domeniu crucial pentru economia națională”, a explicat deputatul AUR Dan Tanasă.

Demiterea șefului APIA, la ceas de seară

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi (n.r.- 20 februarie) seara, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem.
„Am semnat ordinul de demitere a directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea„, a declarat, marți seara, ministrul Florin Barbu.

Schimbările din APIA, solicitate de fermieri

Potrivit demnitarului, foarte mulţi fermieri i-au cerut să facă schimbări la APIA din cauza blocajului existent în agenţie. Mai mulţi fermieri au cerut chiar revenirea lui Adrian Pintea la şefia APIA, acesta fiind în prezent secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Conducerea APIA va fi preluată de Cornel Turcescu, cel care a condus agenţia înainte de venirea lui Ionuţ Lupu, însă posturile de conducere ale agenţiilor de plăţi din subordinea MADR vor fi scoase la concurs în cel mai scurt timp, a anunțat ministrul agriculturii.

Foto:
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu/facebook