România și SUA acțiuni comune în Marea Neagră – Exercițiul Multinațional „Sea Breeze 23.3″

Forțele Navale Române au emis un comunicat de presă vineri, 08 septembrie 2023 anunțând că vor organiza, în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, Exercițiul Multinațional „Sea Breeze 23.3” în perioada 11-15 septembrie. Acest exercițiu va avea loc în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române din Marea Neagră și Delta Dunării. 

Exercițiul este coordonat de Comandamentul Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu” și va aduce împreună forțe și capacități specializate din Bulgaria, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina, concentrate în lupta împotriva dispozitivelor explozive. 

Participarea Forțelor Navale Române la acest exercițiu multinațional include nave și echipaje specializate, precum dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, nava rapidă de scafandri „Venus”, vedeta blindată 179 „Posada”, ambarcațiuni rapide de tip RHIB, specialiști în eliminarea dispozitivelor explozive (EOD), specialiști din cadrul Centrului de Date pentru Lupta contra Minelor subordonați Direcției Hidrografice Maritime, un pluton de infanteriști marini, trei transportoare amfibii blindate de cercetare, bărci de asalt și ofițeri de stat major. 

Din partea Statelor Unite ale Americii, participă o aeronavă de patrulare și recunoaștere maritimă P-8 Poseidon, scafandri EOD cu ambarcațiuni și echipament specializat, în timp ce celelalte țări participante trimit scafandri și specialiști EOD cu tehnică specifică și ofițeri de stat major. 

Obiectivul central al Exercițiului „Sea Breeze 23.3” constă în dezvoltarea interoperabilității operaționale și tactice între țările participante, cu accent pe combaterea dispozitivelor explozive, în special a minelor marine în derivă, pentru a asigura libertatea de navigație. Acest exercițiu are un rol crucial în consolidarea cooperării regionale și a securității maritime, mai ales în contextul evenimentelor din regiunea Mării Negre și a amenințării generate de minele marine în derivă. 

În pregătirea acestui exercițiu, Forțele Navale Române au organizat, în perioada 5-6 septembrie, la Constanța, o conferință cu comandanții marinelor militare din statele membre NATO de la Marea Neagră, precum Bulgaria, România și Turcia, la care au participat și reprezentanți ai Marinei Regale Britanice, comandantul Flotei a VI-a a SUA, comandantul Comandamentului Maritim Aliat al NATO și o delegație din Ucraina. 

Această conferință, condusă de Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiral Mihai Panait, și comandantul Flotei a VI-a a SUA, viceamiralul Thomas E. Ischee, contribuie la consolidarea coordonării între structurile NATO și țările partenere, în vederea asigurării securității în Regiunea Mării Negre și a traficului naval în condițiile contextului regional marcat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și de amenințarea posedării de mine marine în derivă. 

Ceremonia oficială de deschidere a Exercițiului Multinațional „Sea Breeze 23.3” este programată pentru data de 11 septembrie, la ora 11:00, la Terminalul Pasageri din portul Constanța, la care sunt așteptați reprezentanți ai tuturor țărilor participante.