Salariul minim în agricultură și construcții, majorat 

Consiliului Național Tripartit, din care fac parte și confederațiile sindicale și patronatele, a avizat în ședința de ieri, 25 octombrie, creșterea salariului minim în construcții și în agricultură la 4.582 de lei brut, respectiv 3.436 de lei brut. 

La ședință au participat și premierul Marcel Ciolacu și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. 

„Salariul minim diferenţiat pentru agricultori şi constructori va fi majorat de la 1 noiembrie 2023. Este o măsură menită să protejeze puterea de cumpărare a celor care lucrează în aceste sectoare”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu. 

Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) consideră că majorarea salariilor minime în construcţii şi agricultură elimină scăderile generate de anularea facilităţilor fiscale pentru aceste domenii. 

Venitul minim net va fi diminuat cu 83 de lei începând cu luna noiembrie 2023, pentru lucrătorii din sectoarele economice construcţii, industrie alimentară şi agricultură

„Salutăm decizia Guvernului prin care acesta ţine cont de propunerile Blocului Naţional Sindical şi vine cu o soluţie corectă pentru lucrătorii din sectoarele economice construcţii, industrie alimentară şi agricultură. Concret, Guvernul va adopta propunerile pentru majorarea salariilor minime în aceste domenii. Noul salariu din construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura că lucrătorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorările elimină scăderile generate de anularea facilităţilor fiscale pentru aceste domenii. Ne exprimăm regretul că pe tema eliminării deducerilor fiscale din Ordonanţa de urgenţă nr. 168 din 2022 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene şi modificarea şi completarea unor acte normative, Guvernul României nu a ţinut cont la momentul respectiv de propunerile BNS. Eliminarea târzie prin adoptarea acestui proiect de OUG va afecta circa 1,8 milioane de salariaţi plătiţi cu salariul minim, în valoare de 3.300 de lei brut”, se arată într-un comunicat al BNS, potrivit Agerpres. 

Pentru toţi aceşti salariaţi venitul minim net, începând cu luna noiembrie 2023, va fi diminuat cu 83 de lei. Totodată, o posibilă corecţie a veniturilor nete pentru salariaţii plătiţi cu venitul minim brut de 3.300 lei este realizabilă abia de la 1 ianuarie 2024, odată cu aprobarea unei noi valori pentru salariul minim. 

De la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei brut, respectiv 2.079 de lei net.