Trupele de teatru studențești din țară, în competiția „ActFest”, la Galați

Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Galaţi organizează, în perioada 27-28 octombrie, Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan ActFest”, ediţia a X-a, la care sunt invitate să concureze trupele de teatru studenţeşti din țară. Anul acesta se vor duela: Teatrul Studenţesc Bacteria H din Brașov, Teatrul Studențesc Podul din București, Teatrul Stop – Cadru din Cluj Napoca, Trupa studențească De ce ficatul? de la CCS Galați, dar și JoY ART Theatre Junior al Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galați.  

Ediția 2023 se desfășoară pe două categorii: „Amatori” şi „Şcoli de teatru”, cu următoarele secţiuni: a) Interpretare (monolog, piesă de teatru, scenetă); b) Creație (texte scrise de studenţi și prezentate în concurs sub formă de spectacol).  

Juriul este format din: Nicolae Mantu – dirijor, coordonator compartiment Revistă la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, Galați; Vlad Vasiliu – actor, fost director al Teatrului Dramatic “Fani Tardini” , Galaţi; Angela Ribinciuc – jurnalist, scriitor, specialist comunicare la Cancelaria Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați.  

La ediţiile anterioane, din Juriul Actfest a făcut parte și scriitorul, jurnalistul, pasionatul de istorie şi omul de cultură Victor Cilincă, de aceea, la această ediţie aniversară, se acordă, IN MEMORIAM, Marele Premiu al festivalului Actfest, Trofeul „Victor Cilincă”. Vor mai fi evidențiați: cel/cea mai bun/ă actor/actriță în rol principal sau secundar la fiecare din categoriile Festivalului, cel mai bun monolog, cea mai bună creație, regie și scenografie, dar și cel mai original spectacol. 

Delir și Trupa fără nume, afiliate CCS Galaţi

Teatrul, ca activitate coordonată de Casa de Cultură a Studenților Galați, și-a făcut simțită prezența în anul 2000 prin trupa De ce ficatul?, care s-a remarcat prin punerea în scenă a câtorva piese importante precum: „Eu când vreau să fluier, fluier”, „În largul mării”, „Recycling Romeo&Juliet, „Hamlet`s soliloquy”, „Perspectiva H”. Activitatea trupelei De ce ficatul? este continuată cu același succes de trupele Delir și Trupa fără nume, afiliate CCS Galaţi.  

Festivalul este finanțat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Parteneri ai evenimentului: Universitatea „Dunărea de Jos din Galati, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Liga Studenților din Galați, Asociaţia pentru Instruire în Situaţii de Urgenţă (UVSAR). Toate spectacolele vor avea loc în sala mare și în sala studio a CCS, iar intrarea este liberă.