Armata română între prezent și viitor. Porți deschise la UDJG

Aparatură pentru comunicații la zi, arme și muniții, echipament de camuflaj, mini-aeronave de survol cu telecomandă și multe altele au putut fi admirate ieri, ba chiar și … probate, în cadrul expoziției intitulate Porți deschise la UDJG, dedicate Zilei Armatei Române și realizate de Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, în colaborare cu Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” și Asociația Culturală Tomis – filiala Galați.  

Tinerii elevi și studenți, prezenți în număr mare în Campusul Științei, au putut afla de la militari date despre echipamentele actuale, cum arată un rucsac de prim-ajutor al unui sanitar pe front, cum se folosește un sistem aerian fără pilot de bord, dar și care sunt tehnicile de supraviețuire în mediul ostil și izolat. Nu în ultimul rând, cu ajutorul celor din Asociația Culturală Tomis-filiala Galați, cei interesați au putut admira uniformele și armele armatei române din timpul celor două Războaie Mondiale. „Aeronava de tip Raven este foarte ușoară, se alimentează cu un acumulator care îi permite o autonomie de aproape două ore și poate colecta imagini video dar și foto în timp real. În armată, ea poate veni în ajutorul unui batalion de tancuri, dacă e trimisă în misiune, de exemplu: poate observa din timp anumite pericole sau date despre inamic, ce sunt transmise la sol. Pe timp de pace, drona se folosește în cazul dezastrelor naturale, colectând date despre situația din teren  sau eventualele victime”, a explicat Gabriel Gheuca. 

Cele mai admirate au fost mitralierele, pistoalele sau grenadele, pe care vizitatorii s-au abținut cu greu să nu le atingă. Atât pe cele folosite în prezent, cât și muniția datând din cele două războaie. „Aducem istoria la astfel de evenimente. Avem arme, ranițe și căști folosite de soldații noștri în cele două conflicte armate, uniformele specifice și steagul Armatei Române de la 1943 cu însemnele Casei Regale, steag care a fluturat pe malul Prutului și pe cel al Nistrului. E important să nu uităm trecutul, pentru a ne făuri viitorul”, a declarat Teodor Bura, Președintele Asociației CulturaleTomis – filiala Galați.  

Evenimentul Porți deschise la UDJG, dedicat Zilei Armatei Române, este deja o tradiție la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.