InvatamantSanatate

Pâinea cu proteine din carne, inventată și brevetată la UDJG

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a primit de la OSIM un brevet de invenție pentru pâinea proteică (pâine echilibrată nutrițional în proteine) – un produs la care a lucrat, mai bine de un an, un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Șiința și Ingineria Alimentelor (SIA). Este vorba de o pâine cu proteine extrase din carne, un produs  sățios, mai bogat în calorii ca o pâine obișnuită.

Autorii (dr. ing. Floricel Cercel, prof. univ. dr. Petru Alexe și conf. dr. ing. Romulus Marian Burluc) au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și s-au gândit să adauge în compoziție un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (ce poate fi de porc, vită, pasăre sau pește). Produsul are gust de pâine (concentratul de proteină nu are miros), dar aduce un aport proteic superior. Cu alte cuvinte, mâncăm doar pâine, dar organismul reacționează ca și cum am fi mâncat friptură.

Pâinea echilibrată nutrițional ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare a acestui aliment, în general. Ea ar putea fi disponibilă pentru toți consumatorii, iar cei cu venituri mici ar trebui să beneficieze de un preț subvenționat, deoarece produsul e mai scump cu 40% față de o pâine obișuită. Practic, este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, însă friptura nu se vede, doar se simte!, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.

Prețul de producție, în laborator, pentru o astfel de pâine este de 7-8 lei

Totul a început în urma unei teze de doctorat a unuia dintre cei trei cercetători, privind utilizarea proteinelor miofibrilare în industria alimentară.

A fost extrem de importantă găsirea unei căi tehnologice pentru a crea această pâine, deoarece extractul de proteină animală, care se prezintă sub formă de pastă sau pulbere, fără miros, trebuie perfect omogenizat în compoziție. Acest tip de pâine este benefic şi celor care au nevoie de proteine din carne, dar nu o pot consuma fizic. În plus, fiind sățioasă, ar duce la un consum mai scăzut de pâine, a explicat conf. dr. ing. Romulus Marian Burluc.

Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea la parametrii recomandați de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim în aminoacizii esențiali. Dacă la 100 g pâine clasică există în compoziție circa 8 g proteine, la 100 g pâine îmbunătăţită crește cantitatea de proteine la 19 g. Se poate folosi orice tip de extract de proteină din carne: de porc, vită, pui sau peşte.

Brutarii s-au arătat interesați de proiect. Prețul de producție, în laborator, pentru o astfel de pâine este de 7-8 lei. Specialiştii SIA au mai inventat în anii trecuți un pate din linte roșie și bob, medaliat cu aur la Salonul de Inventică de la Geneva, care se află deja pe piață și o înghețată din zer concentrat și fructe, ce a câștigat marele premiu Ecotrophelia la Paris, pe care o vom putea cumpăra din această vară.

 

 

Articole similare

Back to top button