Cultura

Samy Briss, Mémoires, la Galeria „Gheorghe Naum”

Galeria „Gh. Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I” va găzdui de vineri, 5 aprilie, o expoziție de pictură, grafică și sculptură a artistului internațional de origine română Samy Briss. Sub genericul Mémoires, aceasta reunește 39 de lucrări de pictură, desen și sculptură, acoperind un interval de timp cuprins, cu aproximație, între 1957 și 2022. Lucrărilor plastice li se adaugă fotografii din atelier, documente, cărți de artist, unele prezentate pentru prima dată publicului din România. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 13.00, aceasta fiind deschisă publicului până pe 5 mai 2024.

Expoziția Mémoires a mai fost găzduită în România de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Muzeul de Artă din Cluj Napoca, Palatul Culturii – Muzeul Unirii din Iaşi, ARCUB Bucureşti, fiind prezentată și în cadrul Bienalei Albastre de la Braşov.

Curatorul și inițiatorul demersului expozițional este Adina Rențea, președinte al Asociației pentru Sprijinirea Artelor Frumoase (ASAF), iar organizator din partea Muzeului Brăilei „Carol I” este Alina-Ruxandra Mircea, șef Secția Artă.

Samy Briss, artist israelian de origine română

Samy Briss s-a născut la Iaşi, pe 18 mai 1930, într-o familie evreiască. A urmat Institutul de Arte Plastice din Bucureşti şi, concomitent, între 1950 și 1954, a frecventat atelierul pictorului Camil Ressu. Între 1955 și 1957, a participat la primele expoziţii de pictură şi grafică. A realizat decoruri și costume de teatru și a lucrat ca asistent la catedra de scenografie de la Institutul de Teatru din București, în preajma unor viitori mari regizori. Întrucât arta sa nu se conforma realismului socialist, Samy Briss și-a văzut prima expoziție personală de pictură, pregătită în 1958, interzisă de regimul comunist. La scurt timp după aceea, la sfârșitul anului 1959, a părăsit România împreună cu familia, stabilindu-se în Israel, la Haifa.

Inventiv şi tenace, Samy Briss a facut din creativitate o formă de expresie a eului profund, de valorificare a dialogului cu vizualul, esenţializat în expresii memorabile. Activitatea asiduă l-a adus, la începutul anului 1971, în atenția galeriei pariziene Romanet, care i-a propus un contract de exclusivitate pe cinci ani, cu condiția de a se stabili la Paris.

Au urmat, din 1972, expoziții în Franţa, Statele Unite ale Americii și, curând, în întreaga lume. În semn de recunoaştere a aprecierii de care se bucură opera sa la nivel internaţional, Samy Briss a fost numit, în 2019, Chevalier des Arts et des Lettres de către guvernul francez, la propunerea marelui om de teatru şi bunului său prieten, Georges Banu.

 

Articole similare

Back to top button