Sfințirea Capelei „Sfânta Filofteia și Sf. Ioan Valahul” din Brăila

Sâmbătă, 9 noiembrie, credincioșii și clericii Parohiei „Sfânta Filofteia” din municipiul Brăila au trăit momente de înălțare spirituală, marcate de sfințirea noii capele. Evenimentul a fost oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a binecuvântat locașul de cult dedicat sfinților Filofteia și Ioan Valahul (Românul), cu sprijinul ctitorilor și al unei numeroase comunități de credincioși.

Istoria parohiei „Sfânta Filofteia”

Parohia „Sfânta Filofteia” a fost fondată în anul 1932, prin donația generoasă a familiei Ionescu Mihalache și a soției sale, Sofia, care au oferit terenul și clădirea ce avea să devină capela pentru credincioșii din zona respectivă a orașului. Locașul de cult a fost sfințit cu binecuvântarea Episcopului Ghenadie al Buzăului și, timp de zeci de ani, a servit drept loc de închinare pentru comunitatea locală.

Construcția noului centru social și capelei

Deteriorările aduse de timp au determinat în anul 2008 necesitatea unei noi construcții, astfel că a fost demarată ridicarea unui Centru social multifuncțional în incinta vechii capele. Noul locaș a fost proiectat pentru a răspunde mai bine nevoilor comunității și a fost sfințit acum sub ocrotirea sfinților Filofteia și Ioan Valahul. La eveniment au fost prezenți tineri îmbrăcați în portul tradițional românesc, beneficiari ai serviciilor parohiale, ctitorii capelei și numeroși credincioși din Brăila și împrejurimi.

Conferința clericilor din protopopiatul Brăila

După slujba de sfințire, capela a găzduit și conferința clericilor din protopopiatul Brăila, având tema „Comemorarea sfinților tămăduitori fără de arginți”. Pe parcursul lucrărilor, s-au prezentat realizările filantropice și medicale desfășurate în acest an comemorativ în multe comunități parohiale, evidențiind parohia gazdă ca model de implicare în activitatea social-filantropică.

La finalul evenimentului, Arhiepiscopul Casian a mulțumit participanților pentru atmosfera de credință și evlavie adusă în jurul sfinților ocrotitori ai românilor. Apreciind devotamentul față de biserică și comunitate, ierarhul a subliniat rolul semnificativ al unor astfel de inițiative pentru întărirea unității spirituale a credincioșilor.

Foto:
Pr. Rareş Bucur, Arhiepiscopia Dunării de Jos