Șomajul în Brăila, peste rata națională

Căutarea unui loc de muncă în județul Brăila poate fi o adevărată provocare pentru cei care nu se mai află la prima tinerețe sau își doresc un job adecvat studiilor. Piața locală a muncii nu este prea generoasă cu cei dornici să se angajeze, iar oferta de locuri de muncă este limitată, favorizând în fiecare an aceleași domenii: comerț, transporturi, construcții sau confecții. Brăila este un oraș îmbătrânit, se spune. Poate și pentru că tinerii săi au plecat în alte orașe sau peste hotare, unde au găsit mai multe oportunități.  

Numărul șomerilor din județul Brăila a rămas aproximativ același comparativ cu anul trecut, situându-se la o medie lunară de 3392 de persoane, ne informează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Brăila (AJOFM), instituție ce organizează și coordonează activitatea de ocupare și de formare profesională a forței de muncă. 

Ponderea cea mai mare – 89,7% – o au cei neindemnizați, aceștia fiind, de regulă, șomeri de lungă durată, din mediul rural. Aproximativ 70 % dintre aceștia au solicitat adeverințe pentru a beneficia de indemnizația de ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001, ponderea solicitanților fiind totuși mai mare în mediul urban. 

Cu toate că spațiul economic local nu a suferit schimbări majore, cu sprijinul AJOFM, au fost angajate 1461 de persoane.

În ceea ce privește evoluția șomajului pe categorii socio-profesionale, majoritatea șomerilor înregistrați, în procent de 86 %/lună, au studii primare, gimnaziale și profesionale, ponderea celor cu studii superioare fiind de doar 3 %/lună. 

Numărul șomerilor de sex masculin este mai mare decât al celor de sex feminin, cel mai mare procent înregistrându-se, pentru ambele sexe, în segmentul de vârstă peste 55 de ani, urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani.  

După mediul de proveniență, predomină șomerii din mediul rural, în general persoane cu un nivel scăzut de pregătire profesională, muncitori necalificați, beneficiari ai indemnizației de ajutor social.  

În perioada supusă studiului, AJOFM a pus la dispoziția solicitanților 3751 de locuri de muncă vacante, cele mai multe în construcții, fabricarea de echipamente electrice și electronice, transport și depozitare, comerț. De la începutul anului, în urma activităților de informare, formare profesională și de mediere a muncii organizate de AJOFM, au fost angajate 1461 de persoane, în condițiile în care spațiul economic local nu a suferit schimbări majore care să influențeze semnificativ piața muncii din județ. 

La sfârșitul lunii august erau înregistrați în evidența AJOFM cu 155 mai puțini șomeri față de totalul înregistrat la începutul acestui an, rata șomajului fiind în ușoară scădere față de luna ianuarie – 3,05%, dar peste rata șomajului înregistrată la nivel național la sfârșitul lunii trecute – 2,90%.