Festivalul concurs „Întâlnirea epigramiștilor” 2023, palmares

„Întâlnirea epigramiştilor”, festivalul concurs organizat de Casa de Cultură Brăila și Clubul Umoriștilor Brăileni (CUB) „Ștefan Tropcea”, ediția XXXVI, și-a desemnat câștigătorii. Aceștia s-au întâlnit sâmbătă, 30 septembrie 2023, la sediul instituției, pentru gala laureaților, așteptată și de public. Inițial fusese anunțat alt loc pentru gală, un spațiu mai generos în teatrul dramatic, dar în final premierea și turnirul epigramiștilor s-au desfășurat în Casa memorială „Petre Ștefănescu-Goangă”. 

Marele Premiu „Ștefan Tropcea” a revenit lui Ion Diviza din Republica Moldova. 

Daniel Bratu de la Iași a obținut locul I, George Eftimie din Buzău – locul II, Constantin Tudorache de la Ploiești – locul III. Au fost oferite mai multe mențiuni: Vasile Vajoga din Iași, Florina Dinescu de la Ploiești, Petru Brumă din Constanța, Gheorghe Cireap de la Cluj, Gheorghe Bâlici din Chișinău, Laurențiu Ghiță de la București, Ioan Toderașcu din Vaslui. 

Cu Premii Speciale au fost recompensați Elis Râpeanu din București, Constanța Apostol de la Galați și Elena Mândru din Iași. 

Au fost oferite și alte premii. Ion Moraru de la Buzău a primit premiul asociației culturale “Ion Băieșu”, iar Ramona Ilade din Iași a primit premiul asociației culturale “Renașterea Buzoiană”. Ambele organizații culturale nu sunt de epigramiști, dar au dorit să ofere aceste premii ca o dovadă a prețuirii artei poeziei umoristice. 

De asemenea, au devenit membri de onoare ai CUB „Ștefan Tropcea” trei dintre statornicii prieteni ai Brăilei în acest atractiv festival concurs: Elis Râpeanu, Constanța Apostol și Gheorghe Constantinescu de la Brașov. 

În holul Casei de Cultură s-a vernisat, și poate fi admirată în continuare, expoziția de portrete „Oameni și animale” a lui Florin-Gabriel Călin. Artistul a fost inspirat de temele festivalului concurs, „Oameni și animale”, „Animale printre oameni”, la care au răspuns epigramistic cei 75 de concurenți ai ediției. 

Pentru că umorul din versuri merge bine împreună cu poezia cântată, laureații și publicul au audiat și piese muzicale în interpretarea trupei brăilene Antic. 

Câștigătorii au primit și bani. Trofeul a fost de 1.000 lei; premiile, de 700 lei, 600 și 500 lei. Cele șase mențiuni au fost a câte 300 lei fiecare. Fondul de premiere a fost asigurat de la bugetul Casei de Cultură. Nu în ultimul rând trebuie spus și că evenimentele povestite aici au fost prefațate de o frumoasa plimbare pe Dunăre oferită de organizatori cu sprijinul Primăriei Brăila, proprietarul ambarcațiunii care coordonează instituțional activitățile de la Casa de Cultură Brăila. 

Foto:
Armanda Filipine