CulturaLocal

Spectacol dedicat Zilei Naționale a României, la Muzeul Brăilei „Carol I”

Luni, 20 noiembrie, la Muzeul Brăilei „Carol I”, a avut loc un spectacol de muzică, poezie și dans închinat Zilei Naționale a României. Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 16.30, în Sala „Regele Ferdinand și Regina Maria” a instituției gazdă, fiind moderat de Nicolae Băcanu, profesor al Colegiului Economic „Ion Ghica” și coordonatorul activității.

Manifestarea a debutat cu o prezentare a profesorului de istorie Leonard Gheorghe, cadru didactic la Colegiul Economic. Acesta a vorbit despre Marea Unire înfăptuită la 1 Decembrie 1918, nu înainte de a trece în revistă celelalte date/evenimente ce au fost celebrate anterior ca zile naționale: 10 Mai-Ziua Regalității/ Ziua Independenței și 23 August – ziua în care România a întors armele împotriva Germaniei, în Al Doilea Război Mondial. Mara Pascu, profesor de geografie la aceeași instituție școlară, a prezentat coordonatele fizico-geografice ale țării noastre.

Evenimentul a alternat armonios momentele muzicale cu cele de dans și poezie. Elevii Școlii Populare de Artă „Vespasian Lungu” au prezentat două momente de muzică instrumentală. Surya Cristi Petrescu Bujor a înterpretat la vioară „Hora” lui M. Baclanova, acompaniată la pian de profesorul Ștefan Lupu. Enya Nirmala Petrescu Bujor, având același îndrumător, a prezentat Concertul pentru pian și vioară Op. 35 de Oskar Rieding.

De la Liceul de Artă „Hariclea Darclée” au fost prezenți Teodor Mânzu, Darius Ștefan Vădana și Andrei Haralambie Dunose. Primul a interpretat la pian o piesă compusă de Th. Kullak, fiind îndrumat de prof. Raluca Ciucă. Darius Ștefan Vădana a propus o interpretare, tot la pian, a „Jocului dobrogean” compus de P. Constantinescu, avându-l ca profesor îndrumător pe Cristian Ionuț, iar Andrei Haralambie Dunose a încântat publicul cu o interpretare plină de emoție, la vioară, a „Horei” lui Dubosarschi, prof. îndrumător – Cristian Ionuț, profesor corepetitor – Costel Costandache Oleandra.

Elevele Miruna Cheleș și Maria Păvălescu, în clasa a X-a la Colegiul Economic „Ion Ghica”, având ca profesor îndrumător pe Anca Lilof,  au interpretat două melodii de muzică ușoară, urmate de un moment de poezie prezentat, cu emoție și candoare, de Maria Viviana Boabeș, în port mândru național, elevă a Colegiului Național „Ana Aslan” din Brăila. Aceasta a recitat poezia lui T. Arghezi – „Mamă Țară”, fiind îndrumată de prof. Mariana Băcanu.

Grupul de balet clasic „Lebedele” de la Palatul Copiilor, coodonat de prof. Carmen Gabriela Dragomir, a prezentat, cu grație, două dansuri, pe piesele „Libertango” de A. Piazzola și „Valsul florilor”, compus de P. I. Ceaikovski.

Momentul de maximă încărcătură emoțională a serii a aparținut Corului „Orfeus” de la Liceul de Artă „Hariclea Darclée”, dirijat de prof. Maricica Lupu. Seara s-a încheiat cu melodia brăileanului Jean Moscopol, „Tot ce-i românesc nu piere”, interpretată de această dată de învățătorul Daniel Ivan.

 

Articole similare

Back to top button