Muzeul Brăilei „Carol I” expune la Roma vestigii arheologice reprezentative pentru istoria României

O importantă expoziție românească cu temă  arheologică se deschide astăzi, 21 noiembrie 2023 la Roma. Este cel mai mare eveniment de acest gen organizat în afara granițelor României în ultimul sfert de veac.

Reunește peste 1.000 artefacte de la 47 muzee din România și Republica Moldova, unele dintre acestea fiind expuse în premieră” în acest format, se precizează în comunicatul-invitație al Muzeului Național de Istorie al României.

Expoziția arheologică de la Roma, intitulată „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, este găzduită de Muzeul Național Roman – Termele lui Dioclețian (Museo Nationale Romano) și rămâne deschisă până în 21 aprilie 2024.

Între artefactele expuse se află coiful princiar getic din aur de la Coțofenești (cel de pe afiș), șarpele Glycon, brățări dacice din aur, piese din tezaurul de la Pietroasa – „Cloșca cu puii de aur”, tăblițe din bronz (Lex Troesmensium), donarium-ul de la Biertan.

Muzeul Brăilei „Carol I” este prezent și el în expoziție, cu artefacte ce reprezintă inventarul mormântului princiar traco-getic de la Găvani – coif de paradă, piese de armament și harnașament din argint – descoperiri efectuate pe șantierul arheologic din 1971, șantier de pe teritoriul satului brăilean Găvani, comuna Gemenele, după cum a declarat pentru Monitorul de Brăila conf. univ. dr. Costin Croitoru.

Expoziția este organizată de Ambasada României în Italia în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Culturii din România, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale din România, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania și Ministerul Culturii din Italia.

Foto:
Afiș MNIR