Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila a hotărât declararea stării de alertă la nivelul județului Brăila pe o perioadă de 30 de zile, după ce RER, operatorul de salubritate, a refuzat să mai ridice gunoiul începând de luni.
Conform G4media, RER a cerut o majorare de aproape 50% a tarifului, iar autorităţile au refuzat.
Toate primăriile din judeţ, inclusiv Primăria Brăila, au menţionat că vor acorda creşteri de tarif doar în condiţiile legii! RER a notificat Primăria privind rezilierea contractului! Primăria Brăila a câştigat în primă instanţă procesul cu RER şi s-a anulat notificarea de reziliere, fapt ce obligă RER să respecte contractul! RER a fost notificată că a pierdut procesul şi trebuie să adune gunoiul. Marian Dragomir (Primarului municipiului Brăila)
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila HOTĂRĂŞTE:
Art. 1. Declararea stării de alertă la nivelul județului Brăila pe o perioadă de 30 zile de la data prezentei, urmare a constatării existenței unei situații de urgență la nivelul tuturor Unităţilor Administrativ Teritoriale de pe raza județului Brăila, generată de întreruperea activității de colectare și transport al deşeurilor menajere de către operatorul de salubrizare, prin afectarea sănătății populaţiei, poluarea excesivă a mediului.
Art. 2. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ECO DUNĂREA” Brăila va lua act de situația de urgenţă constatată și va dispune măsuri legale în regim de urgență pentru asigurarea continuităţii activităţii de colectare și transport al deşeurilor din județul Brăila, prin delegarea temporară a operării către un operator autorizat pe timpul stării de alertă, până la desemnarea printr-o procedură de achiziţii publice a unui nou operator.
Art. 3. Până la delegarea temporară a serviciului de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ECO DUNĂREA” Brăila către un operator autorizat, Unitățile Administrativ Teritoriale de pe raza județului Brăila, membre ale asociației, vor lua toate măsurile legale care se impun, în vederea evitării unor situaţii care să afecteze starea de sănătǎte a populaţiei și poluarea excesivă a mediului.
Art. 4. Toate Unitățile Administrativ Teritoriale de pe raza județului Brăila vor asigura colectarea şi transportul deşeurilor prin mijloace proprii sau prin contractare la staţiile și depozitele autorizate din județul Brăila, cu care vor fi încheiate contracte.
Art. 5. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ECO DUNĂREA” Brăila va informa săptămânal Prefectul județului Brăila în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgenţă Brăila, cu privire la măsurile aplicate.
Art. 6. Direcţia de Sănătate Publică Brăila, Agenția pentru Protecția Mediului Brăila, Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu și Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila vor monitoriza permanent situația și vor informa Prefectul județului Brăila în calitate de președinte al Comitetului Judeţean pentru Situații de Urgență Brăila, despre situația generată la nivelul Unităţilor Administrativ Teritoriale de pe raza județului Brăila.
Art. 7. Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează:
– Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ECO DUNĂREA” Brăila pentru implementarea măsurilor prevăzute la art. 2 și 5;
Unităţile Administrativ Teritoriale de pe raza județului Brăila pentru implementarea măsurilor prevăzute la art. 3 şi 4