Procesatorii români au depus 49 de proiecte în valoare totală de peste un miliard de euro, în prima sesiune de depunere de proiecte a programului Investalim, în care statul român pune la dispoziție 600 de milioane de euro.
„Procesatorii români au depus 49 de proiecte în valoare totală de peste 1 miliard de euro, incluzând şi cofinanţarea, în prima sesiune de depunere de proiecte. Reamintesc tuturor că prin programul Investalim statul român pune la dispoziţie 600 de milioane de euro pentru că avem nevoie de cât mai multe unităţi de procesare în România”, a scris ministrul agriculturii, Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook.
Prin Investalim sunt sprijinite înfiinţarea şi modernizarea unităţilor de procesare, în domenii precum prelucrarea şi conservarea cărnii, industria peştelui, a cartofilor, prelucrarea fructelor şi legumelor, al sucurilor din fructe, fabricarea brânzeturilor, a uleiurilor, produselor de morărit, a pâinii sau a zahărului.
„Ne-am luat angajamentul să întărim siguranţa alimentară a României şi să oferim sprijin procesatorilor pentru a avea cât mai multe produse româneşti pe piaţă. Suntem pe drumul corect! Am reuşit împreună cu fermierii şi procesatorii români să demarăm un program de succes care să îi ajute pe toţi cei care vor să producă româneşte! Numai aşa vom putea cumpăra româneşte mai multe produse, mai bune, mai diversificate, din fabricile româneşti!”, a subliniat Florin Barbu.
Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare Investalim se derulează în perioada 2023 – 2026 prin schema de ajutor de stat, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat.
Cine sunt beneficiarii eligibili?
Poate depune un proiect prin intermediul acestui program orice operator economic care realizează o investiție în România, în unul dintre sectoarele industriei alimentare. Acesta trebuie însă să îndeplinească câteva condiții, respectiv să nu se afle în categoria întreprinderilor în dificultate (definite cf. art 2, alin 18 din Regulament), să nu se afle în procedură de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activității, să nu facă obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat și să nu fi efectuat o relocare către uniitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care solicită ajutorul în ultimii doi ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanțare. Firma care depune un astfel de proiect trebuie totodată să fie la zi cu toate obligațiile financiare către stat, altfel spus să nu aibă datorii către bugetul statului, să fie rentabilă și să aibă capitalurile proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat.
La cât se ridică contribuțiile proprii?
Operatorul economic care depune un astfel de proiect prin Investalim trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25 % din costurile totale ale proiectului de investiții, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public. Pentru obținerea contribuției proprii, agentul economic poate însă să contracteze un credit bancar. Acest gen de finanțare se acordă cu respectarea normelor interne proprii ale insttuțiilor de credit și sunt garantate de către Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA.
Se emit acorduri de finanțare în cadrul acestui program până la 31 decembrie 2026, inclusiv, iar plățile de efectuează până la 31 decembrie 2031.