Pentru un autoturism, taxa de rovinietă va fi în acest an de 2,5 euro/zi, adică aproximativ 12,5 lei și va urca până la 28 de euro, pentru un an întreg, respectiv 140 de lei. Pentru o lună întreagă, această taxă va fi de 5,3 euro, adică aproape 27 de lei. Guvernul a hotărât în ședința din această săptămână noile valori ale taxei de rovinietă pentru anul în curs.
În cazul unui vehicul de transport marfă a cărui masă este mai mică de 3,5 tone, taxa de rovinietă este de 8,6 euro pe zi, dar crește până la 18,2 euro pentru 30 de zile, respectiv 96 de euro, pentru un an.
A dispărut taxa valabilă doar 7 zile
O noutate constă în faptul că dispar taxele de rovinietă cu o valabilitate de 7 zile și 90 de zile, în cazul autoturismelor mici și a celor cu tonaj de sub 3,5 tone, dar a fost introdusă această taxă cu valabilitate pentru doar o zi, 10 zile sau 60 de zile.
Nivelurile taxei de rovinietă cresc pe măsură ce tonajul se mărește. Astfel, pentru vehiculele de transport marfă între 3,5 tone și 7,5 tone, rovinieta pentru o zi va fi de 4 euro pentru o zi, 32 de euro pentru o lună și urcă până la 320 de euro, pentru un an.
Pentru vehiculele de transport marfă a căror capacitate este cuprinsă între 7,5 tone și 12 tone, rovinieta zilnică va fi de 7 euro, 56 de euro va costa pentru o lună și 560 de euro va fi pentru un an întreg.
Obligat să plătească rovineta este deținătorul autovehiculului
Proprietarii de microbuze vor achita și ei taxe de rovinietă în creștere, de 4 euro pe zi, 32 de euro pentru o lună și 320 de euro, anual- în cazul vehiculelor de transport persoane cu o capacitate cuprinsă între 9 și 23 de locuri, dar urcă la 7 euro pe zi, 56 de euro pentru o lună, respectiv 560 de euro lunar, dacă autovehiculul respectiv are o capacitate de transport mai mare de 23 de persoane.
Trebuie să reamintim faptul că anumte mijloace de transport, denumite în continuare de utilitate publică, precum ambulanțele, mijloacele de transport în comun sau mașinile care asigura transportul școlar sunt exceptate de la plata rovinietei.
Totodată, important de amintit este faptul că obligativitatea deținerii unei taxe de rovinietă achitată aparține deținătorului autovehiculului, iar controalele în acest sens se pot face atât în punctele de trecere ale frontierei, cât și pe drumurile naționale, prin intermediul sistemelor de camere video.
Taxa de rovinietă poate fi achitată în continuare direct în benzinării, dar și online și prin intermediul telefonului, prin intermediul unui mesaj de tip sms.