Topul Firmelor Brăilene, ediție aniversară

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) din Brăila a organizat anul acesta a XXX-a ediție a Topului Firmelor Brăilene, cea mai valoroasă activitate dezvoltată în sistemul cameral național conform metodologiei stabilite de Camera de Comerț și Industrie a României. Evenimentul, menit să promoveze excelenţa în afaceri şi să îndrepte atenţia asupra performanţelor remarcabile ale companiilor din diferite domenii de activitate, s-a desfășurat joi, 16 noiembrie, începând cu ora 19.00, la Regal Events Ballroom.

Gala a fost deschisă de președintele CCIA Brăila, Ștefan Fusea. Acesta a salutat construirea podului de peste Dunăre, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură, cu un impact semnificativ asupra dezvoltării regionale, deschizând oportunități și pentru turism. Înființarea unui mare centru universitar la Brăila ar contribui, fără doar și poate, la dezvoltarea județului, atrăgând investitori și motivând tinerii să se angajeze pe plan local, este de părere președintele CCIA.

„Doresc să reafirm faptul că Brăila are un potenţial mare de dezvoltare şi că sunt încrezător în puterea antreprenorilor locali de a dezvolta business-uri puternice. Sunt încrezător în special în dezvoltarea sectorului agricol şi de procesare a produselor agricole, dar şi a industriei din alte ramuri de activitate. (…)Acum premiem liderii! Adică pe acei manageri şi antreprenori care au înţeles că etica în afaceri nu este doar un concept, că reputaţia se construieşte greu şi au învăţat că forţa unui proiect reuşit stă în oamenii din spatele lui, în creativitatea, pasiunea, implicarea şi tenacitatea pe care aceştia le arată zilnic”, a mai declarat Ștefan Fusea.

Acesta a precizat că, din cele 48.000 de firme înregistrate în județul Brăila la sfârșitul anului trecut, 9.337 au depus bilanț și 3.473 au îndeplinit toți indicatorii luați în calcul pentru întocmirea topului. Pe primele zece poziții ale clasamentului, structurat pe domenii de activitate și pe categorii de mărime a întreprinderilor, s-au situat 1.689 de firme.

Conform metodologiei, în top au fost admise firmele cu profit din exploatare pozitiv și cu o cifră de afaceri de minim 100.000 de lei în cazul microîntreprinderilor și minim 250.000 de lei în cazul celorlalte entități. Clasamentul a fost structurat pe șapte domenii de activitate: Cercetare-dezvoltare și high-tech, Industrie, Agricultură, silvicultură, pescuit, Construcții, Servicii, Comerț și Turism. Fiecare domeniu a fost împărțit pe grupe de activitate, conform codului CAEN și obiectului de activitate declarat pe propria răspundere în situațiile financiare pentru anul anterior. Indicatorii utilizați pentru clasificarea firmelor au fost cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat. Firmele membre ale CCIA care au achitat cotizația la zi au primit o bonificație de 10% din punctajul total. Clasamentele județene servesc la realizarea Topului Național al Firmelor.

Firmele situate pe primele trei locuri în topul firmelor din ultimii trei ani au primit distincții de excelență, iar trofeele de excelență le-au revenit celor clasate în primele cinci locuri în topul firmelor din ultimii cinci ani.

În topul exportatorilor s-a situat Agricost S.A., urmată de Vard Brăila S.A, locul al treilea fiind ocupat de Glorious Lighting S.R.L, întreprindere producătoare de echipamente electrice de iluminat.

Pentru prima dată, anul acesta au fost acordate și trei premii speciale, organizatorii promițând să adauge noi categorii în viitor. Premiul „Investiția privată a anului” a fost primit de Vasile Dogărescu, de la Alma Healt& Spa Retreat Lacu Sărat. Ionuț Filote, deținător al brandului Panda, și-a adjudecat premiul „Antreprenorul anului”, iar „Premiul pentru educație” a fost acordat conf. univ. dr. Camelia Vechiu, decanul Facultății de Management-Marketing în Afaceri Economice din Brăila, din cadul Universității „Constantin Brâncoveanu”  Pitești.

Foto:
Cristian Pușcașu