Calendaristic, am intrat în toamnă, unul dintre anotimpurile în care, din cauza mai multor factori, cum ar fi fluctuațiile de temperatură, umiditatea și presiunea atmosferică, pot apărea anumite afecțiuni specifice acestui sezon.
Multe persoane se confruntă, începând din această perioadă, cu diferite afecțiuni de toamnă, despre care îți vom aminti și noi ceva mai jos.
Răceala, cea mai comună afecțiune pe perioada toamnei
Dacă ar fi să se facă un clasament al celor mai întâlnite afecțiuni de toamnă, răceala ar fi pe primul loc. Cei cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai predispuși, dar este o boală care se manifestă în rândul oamenilor de toate vârstele, deoarece se transmite atât pe calea aerului, cât și prin contactul cu anumite persoane sau obiecte care sunt deja infectate. Virusul se poate prelua de la o persoană infectată prin particule mici de apă eliberate prin strănut sau tuse. Printre cele mai comune simptome ale acestei boli se află: infecție la nivelul nasului și sinusurilor, secreții mucoase transparente sau care își schimbă culoarea după 2-3 zile, strănut și nas înfundat, dar și tuse, durere în gât, lăcrimarea ochilor sau dureri moderate de cap.
Gripa sezonieră, o afecțiune ce poate duce la complicații
Gripa este o afecțiune respiratorie care poate fi provocată de trei tipuri de virusuri (A, B, C). Epidemiile sezoniere sunt provocate adesea de virusurile gripale A și B, în timp ce tipul C de gripă este cel mai slab patogen. Această boală se transmite prin picăturile de salivă din strănut sau tuse ale persoanei infectate, iar persoana sănătoasă care se află într-o încăpere deja contaminată va inspira aerul care conține particule infectate, și astfel virusul va ajunge în mucoasa nazală și orală, în tractul respirator, iar ulterior se multiplică. Simptomele frecvente prin care se manifestă gripa sunt: durerile musculare, de cap, dureri în gât, frisoane, febră, vărsături (în special în rândul copiilor), stare de oboseală excesivă.
Sinuzita, boala care dă dureri de cap
Sinuzita, o altă boală specifică acestei perioade, este o inflamație ori o infectare a mucoasei nazale, care protejează mai multe cavități osoase pline cu aer, numite sinusuri paranazale (cavitatea nazală). Afecțiunea se manifestă prin simptome precum: secreții nazale, durere de cap, dureri localizate la nivelul sinusurilor, în special în zona frontală. De subliniat că există mai multe tipuri de sinuzită, și fiecare afecțiune se clasifică în funcție de mai multe criterii, printre care durata (sinuzita poate dura între 2 săptămâni și 3 luni, dacă sunt complicații), nivelul de complicație sau episoadele multiple.
Bronșita
Coșmarul părinților cu copii mici care intră în colectivitate toamna, bronșita este o inflamație a căilor respiratorii, bronhiilor și bronșiolelor (canalele mici prin care circulă aerul de la trahee la plămâni), asociată de obicei cu multe mucozități în exces și tuse. Tuse productivă, dificultăți în respirație, disconfort la nivelul pieptului, respirație șuierătoare, febră, frisoane, stări de oboseală sunt printre cele mai comune simptome care te pot duce cu gândul că suferi de bronșită.
Pneumonia
Pneumonia este una dintre cele mai complicate afecțiuni de sezon și, potrivit specialiștilor în domeniu, infecția pulmonară se poate dezvolta, rareori, și atunci când agenții patogeni ajung în plămâni prin fluxul sanguin.