În mass-media, în ultima perioadă, s-a tot vorbit despre virusul metapneumovirus uman, iar unele voci au afirmat că acesta ar putea duce la o nouă pandemie, similară cu cea cauzată de Covid-19. De aceea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine să liniștească populația în legătură cu virusul metapneumovirus uman (HMPV). Demnitarul a afirmat că acesta nu reprezintă o noutate, fiind identificat pentru prima oară în 2001, iar în România se înregistrează anual zeci de mii de cazuri.
„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 și care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecțiilor sunt banale, sunt pur și simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară și cazuri mai grave, iar atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obișnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a subliniat ministrul Rafila, citat de Agerpres.
Virusul este unul care cauzează răceli, a mai completat ministrul, în special în sezonul rece, de foarte mulți ani, în aproape toată lumea.
Legat de numărul de cazuri de gripă și dacă vorbim sau nu de o epidemie la nivel național, demnitarul a precizat că în România, deocamdată, nu este vorba despre așa ceva. „Deocamdată, nu este o evoluție de tip epidemic a infecției gripale, gripa este monitorizată în primul rând.”
Virusul HMPV: simptome și măsuri de prevenire
Simptomele HMPV se manifestă prin tuse, febră, durere în gât, congestie nazală și dificultăți de respirație. Virusul poate provoca complicații severe, precum pneumonia, în special la persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii mici, bătrânii sau persoanele cu alte afecțiuni.
Pentru a preveni infecția, autoritățile recomandă măsuri preventive precum spălarea frecventă a mâinilor și aerisirea încăperilor.