Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului

Pe 9 octombrie este Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, eveniment național dedicat comemorării victimelor Holocaustului și rolului României în acest episod al istoriei. A fost aleasă această dată pentru că la 9 octombrie 1941 a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria, sub guvernarea lui Ion Antonescu.  

Și la Brăila se va desfășura o ceremonie dedicată victimelor Holocaustului. Conform unui comunicat emis de Instituția Prefectului, activitățile se vor derula după următorul program: 

Ora  9.50 – Întâlnirea oficialităţilor civile şi militare, la intrarea în Cimitirul Evreiesc, strada Zambilelor, cartier Nedelcu Chercea.               

Ora 10.00 – 10.15 – Rostirea de alocuţiuni : 

  • Iulian TIMOFEI – Prefectul Județului Brăila 
  • Nadia Ustinescu – președinte al Comunității Evreilor Brăila. 

Ora 10.15 – 10.30 – Depuneri de jerbe de flori la Monumentul Victimelor Holocaustului:                                                                                             

  • Primăria Municipiului Brăila 
  • Consiliul Judeţean Brăila 
  • Instituţia Prefectului –  Judeţul Brăila 
  • Garnizoana Brăila 
  • Comunitatea Evreilor Brăila 

 Ora 10.30 – Încheierea manifestărilor 

Din acest an școlar, elevii de clasa a XI-a și a XII-a studiază disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” ca parte a trunchiului comun, cu o oră pe săptămână.  La concursul național de Titularizare 2023 au fost scoase posturi pentru această disciplină. 

Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și a toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu.  

Programa cuprinde conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa  normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea”, declara ministrul Educației, Ligia Deca, pe pagina personală de Facebook, în data de 9 august, după semnarea Ordinului privind programa aferentă disciplinei. 

Legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în luna noiembrie a anului 2021.