Ziua Profesorului 2023 – zi liberă pentru elevi și dascăli

Pe data de 5 octombrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Internațională a Educației, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Profesorului. În conformitate cu structura anului școlar 2023-2024 și contractul colectiv de muncă din învățământ, această zi este una de respiro pentru elevi și profesori, deoarece nu se organizează cursuri. 

Articolul 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2023-2024 prevede clar: „În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”. 

Ziua Educației, desemnată de UNESCO, a fost creată pentru a comemora semnarea „Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor” în anul 1966. Această recomandare, alături de recomandarea privind învățământul superior din 1997, constituie un cadru fundamental la nivel mondial pentru definirea drepturilor și responsabilităților profesorilor. Ele stabilesc standarde și principii esențiale pentru educație la nivel global, subliniind importanța crucială a profesorilor în sistemul educațional mondial. 

Ziua Internațională a Profesorului a fost stabilită în 1965, la o conferință UNESCO și OIM desfășurată la Paris. 

Ziua Internațională a Profesorului este marcată în peste 100 de țări și a fost oficial recunoscută de Organizația Națiunilor Unite în 1994. Această dată a fost aleasă pentru a celebra semnarea unei rezoluții semnificative în 1965, la o conferință UNESCO și OIM desfășurată la Paris. Această rezoluție a definit în mod clar conceptul de „profesor” și a stabilit principii fundamentale pentru educație și condițiile de muncă ale profesorilor. 

Înainte de instituirea Zilei Internaționale a Profesorului, mulți profesori beneficiau de vacanțe în prima jumătate a lunii octombrie, pentru a coincide cu data adoptării rezoluției internaționale care reglementa condițiile lor de muncă. 

Sărbătoarea este sub patronajul Federației Internaționale a Sindicatelor Profesorilor, care reprezintă organizații din peste 172 de țări. În fiecare an, Ziua Internațională a Profesorului are un slogan specific, cu scopul de a atrage atenția asupra importanței profesorilor și de a încuraja tinerii să opteze pentru cariere în învățământ pentru a combate deficitul de profesori din întreaga lume. Astfel, Ziua Profesorului devine un moment de recunoaștere și apreciere a contribuției inestimabile a cadrelor didactice la dezvoltarea societății și la formarea viitoarei generații. 

Foto:
14995841/Pixabay