Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Muzeul Brăilei „Carol I”

Muzeul Brăilei „Carol I” va găzdui mâine, 25 aprilie, la sediul instituției din Piața Traian nr. 3, un eveniment dedicat Zilei Veteranilor de Război, sub genericul „Cinstim eroii neamului românesc!”. Activitatea este organizată la inițiativa Filialei Brăila „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cu participarea Garnizoanei Brăila.

Organizatorii anunță participarea extraordinară a veteranului brăilean din Al Doilea Război Mondial, maiorul în retragere Ion Dragostin, în vârstă de 101 ani.

Lector univ. dr. Ion Ghelețchi de la Universitatea de Stat din Cahul, Republica Moldova, va susține prezentarea „Punte peste Prut”, prin legătură video, iar prof. dr. Ștefan Aftodor, președintele Filialei Brăila a Societății de Științe Istorice și directorul Centrului Județean de Excelență din Brăila, va susține alocuțiunea „Destine de veterani de război”.

Membrii cenaclului „Dincolo de cuvinte”, coordonați de prof. Gabriela Vasiliu de la Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”, vor prezenta un moment literar-artistic. Li se vor alătura elevi ai Centrului Județean de Excelență Brăila, care vor încânta audiența cu povești despre veterani de război.

Cei prezenți vor putea vizita expoziția de medalii, ordine și brevete organizată de cpt. cdor. rtr. Valerică Butoi și expoziția de fotografii „In memoriam veterani brăileni din Al Doilea Război Mondial”, organizată de col. rz. dr. ing. Mihail Balaban.

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită pe 29 aprilie prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi. În anul 2020, mai erau printre noi puţin peste 4.100 de veterani, toţi trecuţi de vârsta de 90 de ani.