25 octombrie – Ziua Armatei României

Ziua Armatei României a fost sărbătorită astăzi și la Brăila, la Ansamblul Comemorativ al Eroilor Neamului, cu participarea reprezentanților autorităților publice locale și ai structurilor militare din garnizoana Brăila.  

Ceremonia militară a început la ora 10.00, cu intonarea imnului național. Colonelul Sorin Călin, comandantul garnizoanei Brăila, a primit onorul și a salutat Drapelul de luptă. A urmat ceremonialul religios, apoi s-a dat citire mesajului șefului Statului Major al României. În continuare, au luat cuvântul prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, și comandantul garnizoanei Brăila, col. Sorin Călin. 

Pentru profesionalismul dovedit în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredințate și pentru rezultatele obținute în activitatea desfășurată, locotenent-colonelului Ludovic-Ștefan Brock i s-a conferit Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, distincție înmânată de comandantul garnizoanei Brăila. 

Au depus flori la monumentele eroilor neamului reprezentanții Primăriei Municipiului Brăila, ai Consiliului Județean Brăila, ai Instituției Prefectului și ai garnizoanei Brăila. 

Ceremonia a continuat cu defilarea gărzii de onoare. Drapelul de luptă al Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” a fost însoțit de plutonul Regimentului 528 ISR „Vlad Țepeș”. Au mai defilat plutonul Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”, plutonul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” și două plutoane de cursanți din cadrul Bazei de Perfecționare Geniu. 

Manifestarea dedicată Zilei Armatei Române s-a încheiat cu onorul Muzicii Militare a garnizoanei Brăila, dirijată de cpt. Ionuț-Raul Badale. 

Ziua Armatei Române este sărbătorită în fiecare an pe 25 octombrie, data la care, în 1944, armata României a eliberat de sub ocupația germano-maghiară Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei, împlinindu-se astfel obiectivul major al întoarcerii armelor de la 23 august 1944.