Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat marţi, 23 ianuarie, că în perioada 1 ianuarie 2023 – 21 ianuarie 2024 s-au confirmat 3.746 de cazuri de rujeolă, înregistrându-se şi patru decese. Numai în ultima săptămână s-au înregistrat 393 de cazuri noi.
Potrivit INSP, trei decese au fost înregistrate în cursul anului trecut, iar cel de-al patrulea a fost raportat, în perioada 8 – 14 ianuarie, la un copil în vârstă de 1 an, nevaccinat antirujeolic, din judeţul Giurgiu. Acesta avea și comorbidităţi, precum insuficienţă respiratorie cronică restrictivă, hidrocefalie, tetrapareză spastică și retard neuropsihomotor.
Mureșul, campion la cazurile de rujeolă
Cele 3.746 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 36 de judeţe ale țării şi în Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Mureş – 819, Braşov – 801, Cluj şi Giurgiu – câte 204 şi în Bucureşti – 526.
Potrivit datelor extrase din Registrul National de Vaccinare (RENV), în perioada 6 decembrie 2023 – 21 ianuarie 2024 au fost vaccinaţi, în total, cu ROR, mai puțin de 47.000 de copii, dintre care aproape 8.000 au vârste între 9 şi 11 luni.
Cum ne protejăm de boală?
Vaccinul este principala metodă prin care o persoană sănătoasă, fără anticorpi (adică nu a făcut niciodată rujeolă) se poate feri de această boală. Iar Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomandă așadar vaccinul ROR- un vaccin combinat care protejează împotriva a trei boli – rujeola, oreionul și rubeola.
În acest moment, în România, copiii trebuie sa primeasca două doze de vaccin ROR, respectiv la 12 luni și la 5 ani. Doar în situații speciale, ROR poate fi administrat la sugari începând de la 9 luni. Este recomandat ca adolescenții și adultii să fie, de asemenea, la zi cu vaccinarea ROR. Persoanele care primesc două doze de vaccin ROR în copilărie, așa cum este stipulat în programul național de vaccinare, dobândesc protecție împotriva acestei boli pe viață.
Cum se manifestă boala?
Rujeola este denumită popular și pojar și este o boală infecțioasă foarte contagioasă, generată de către virusul rujeolic. Virusul rujeolei se răspândește cu repeziciune, mai ales la persoanele nevaccinate. Simptomele apar după 10-12 zile de la expunerea la virus, iar debutul bolii este similar unei răceli, cu secreții nazale, tuse și febră ușoară. În a treia sau a patra zi, pe măsură ce boala avansează, se observă și semnele eruptiei cutanate, sub forma unor mici pete rosii care se întrepătrund și provoacă mâncărimi. La debut, erupția cutanată este mai pronunțată în zona feței și pe gât. Ulterior se extinde pe restul corpului.